Friday, 3. May 2024.
Unsko-sanski kanton 11° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Jula. 2015. Svijet, Vijest dana, Vijesti
Arapski svijet i Izrael zabrinut zbog nuklearnog sporazuma – Obama kritikuje Njatanjahua

Nuklearni sporazum najvećih svjetskih sila i Irana dočekan je sa zabrinutošću u arapskom svijetu, gdje mnogi vjeruju da bi ukidanje međunarodne izolacije Irana moglo da dovede do rasplamsavanja već krvave borbe za moć u regionu.

Neke arapske zemlje plaše se da bi Iran mogao da dođe do nuklearnog oružja i skeptične su prema navodima da će sporazum u tome spriječiti šiitski Teheran. Uz to, zalivske zemlje, kojima dominiraju suniti, jednako brine to što sporazumom Iran dolazi do sredstava, ukidanjem ekonomskih sankcija, i do zelenog svjetla da poveća svoj uticaj u regionu.

Arapski svijet, kako piše američka agencija AP, polarizovan je godinama u tihom konfliktu između Irana i zalivskih sila, posebno Saudijske Arabije. Sunitsko-šiitske tenzije i dugi sukobi produbljuju sve postojeće podjele.

U Siriji, podrška Irana obezbjedila je opstanak predsjednika Bašara el Aasada, koji se bori protiv sunitskih pobunjenika, podržanih iz zalivskih zemalja. Građanski rat u toj zemlji ušao je u petu godinu.

Jemen je u potpunom haosu, a ove godine su krenuli i vazdušni udari na tu zemlju, predvođeni Saudijskom Arabijom, koja pokušava da pomogne vladi da se odbrani od šiitskih pobunjenika Huta, koje podržava Teheran. U Iraku, Saudijska Arabija se protivi rastu uticaja Irana, još od 2003. i pada Sadama Huseina, te formiranja vlade koju vode šiitski političari, bliski Teheranu.

“Sporazum (sa Iranom) ili ne, tenzije u regionu neće nestati”, ocjenio je profesor političkih nauka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Abdul Kaled Abdulah. “Ako Iran namjerava da se ponaša kao hegemonistička sila, kao regionalna sila, mislim da je pred nama teško vrijeme”, rekao je.

Saudijska Arabija izdala je saopštenje, navodeći da Iran mora da iskoristi ekonomsku dobit od ukidanja sankcija na poboljšanje uslova za život svojih stanovnika, a da nikako tu dobit ne smije da usmjeri na to da dovede do novih potresa u regionu.

Druge arapske monarhije Persijskog zaliva pokazale su jednu dozu opreznog optimizma. Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji ima dugu tradiciju trgovinskih veza sa Iranom, kao i emir Kuvajta, koji je prošle godine posjetio Teheran, poslali su čestitke Teheranu i izrazili nadu da će sporazum doprinijeti regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

Ono čega se protivnici Irana najviše plaše jeste u stvari da ovim sporazumom Teheran povećava svoj uticaj na sukobe u regionu.

“Ovaj sporazum, iz moje perspektive, predstavlja indirektnu prijetnju zalivu i arapskim interesima, i miru”, naveo je saudijski analitičar i predsjednik Saveta za saradnju zalivskih zemalja Tarik el Šamari.

Iza kulisa, smatra El Šamari, zalivske zemlje radiće zajedno da Iran ostane izolovan i politički i ekonomski. U tom pravcu, Saudijska Arabija već radi na tome da poboljša odnose sa Rusijom, koja se smatra jakim saveznikom Irana.

Sirijski pobunjenici su veoma zabrinuti, jer misle da će Iran sada biti slobodan da predsjedniku El Asadu još više pomogne i u novcu i u oružju.

“Ovaj sporazum će preći u još barel bombi, još krvoprolića širom Sirije”, rekao je jedan pobunjenik.

Slično uvjerenje imaju i neki građani Sirije koji podržavaju suprotnu stranu, odnosno Asada. Bašam Mahfuz, 54-godišnji Arap iz Damaska, tako kaže da se nada da će Iran sada pojačati podršku za Siriju “u borbi protiv terorizma”.

Američki predsjednik Barak Obama priznao je jučer da između SAD i Irana ostaju mnoga otvorena pitanja, uključujući podršku Teherana za terorizam na Bliskom istoku, kao i njihov pritvor za nekoliko američkih državljana. Ipak, Obama smatra da bi ovaj sporazum mogao da otvori vrata za poboljšanje odnosa dvije zemlje na svim poljima.

Nuklearni sporazum s Iranom postignut je u utorak u Beču, poslije više odlaganja krajnjih rokova za dogovor. Sporazum sadrži kompromis između Washingtona i Irana, koji će omogućiti inspektorima UN da traže posjete iranskim vojnim lokacijama u okviru njihovih operacija nadzora, a Iranu će donijeti postepeno ukidanje sankcija. Sporazum će biti podnijet Savjetu bezbjednosti UN, koji bi trebalo da ga usvoji do kraja mjeseca. Time će početi da radi mehanizam primjene sporazuma.

Sporazum su zaključili ministri spoljnih poslova SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Irana.

Sporazum Teherana i zapadnih sila o iranskom nuklearnom programu je politička pobjeda Islamske Republike, rekao je danas iranski predsjednik Hasan Rohani i dodao da to znači da više niko neće govoriti da Iran predstavlja međunarodnu prijetnju.

“Niko ne može reći da se Iran predao. Sporazum je legalna, tehnička i politička pobjeda Irana. To što Iran više neće nazivati međunarodnom prijetnjom je dostignuće”, rekao je Rohani na sastanku državnog rukovodstva.

Prema sporazumu Irana i šest svjetskih sila, sankcije UN-a, SAD-a i EU biće ukinute u zamjenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa.

“Nijedan sporazum nije savršen. Uvijek treba da postoji kompromis”, rekao je Rohani u obraćanju ministrima.

On je dodao da je bilo “zaista teško sačuvati neke crvene linije” i ocijenio da sklopljeni sporazum ima historijski značaj, te da Iranci treba da budu ponosni.

Iranske “crvene linije” odnosile su se na obijanje dugoročnog zamrzavanja nuklearnih istraživanja i na brzo ukidanje sankcija.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision