Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Još pet država se priključilo krugu sponzora rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pored Hrvatske koja je sinoć objavila da će kosponzorisati rezolucije o genocidu u Srebrenici, pet drugih država se također pridružilo sada već dugom spisku.

Države koje su jučer objavile da se pridružuju kosponzorstvu su Estonija, Bugarska, Luksemburg, Poljska te Bangladeš.

Sjednica Generalne skupštine na kojoj će se razmatrati ova rezolucija bit će sredinom maja, a u tom periodu (15. maj) zakazana je i sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će biti redovno razmatranje situacije u Bosni i Hercegovini.

Ove države su se svrstale među više zemalja koje su od ranije kosponzori rezolucije kojom se želi postići da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici bude zvanično međunarodnog karaktera, kao što je to slučaj s holokaustom i genocidom u Ruandi. Predlagači rezolucije su upravo Ruanda i Njemačka.

Kako saznaje portal Klix.ba, sjednica Generalne skupštine neće biti posvećena isključivo spomenutoj rezoluciji kojom se želi postići da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici na međunarodnom nivou.

Zapravo, rezolucija će se razmatrati u sklopu sjednice Generalne skupštine UN-a “Kultura mira” kao redovne sesije Generalne skupštine. Nakon što je Misija Bosne i Hercegovine u UN-u jučer zvanično uputila rezoluciju predsjedniku Generalne skupštine Dennisu Francisu, ova inicijativa će se razmatrati nakon pet radnih dana od njenog podnošenja.

S obzirom na prvomajske praznike i predstojeći vikend, to znači da bi rukovodstvo Generalne skupštine to moglo učiniti sljedeće sedmice. Nakon toga se sredinom maja očekuje i zasjedanje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision