Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 22° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2023. Izdvojeno
Generalna skupština UN-a podržala rezoluciju za trenutni prekid vatre u Gazi

Generalna skupština UN-a u utorak je velikom većinom usvojila neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi.

“Za” su glasale 153 države članice, 10 je bilo “protiv”, a 23 “suzdržane”.

Među državama koje su podržale rezoluciju su sve s područja Zapadnog Balkana, dok su protiv, pored ostalih, bili Izrael, SAD i Njemačka.

Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu i odražavaju globalne stavove u vezi sa ratom u Pojasu Gaze.

Rezolucijom se traži i da se sve strane pridržavaju svojih obaveza prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno humanitarno pravo, posebno u pogledu zaštite civila.

Osim toga, poziva se na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca i na obezbjeđivanje pristupa humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Spisak zemalja koje su glasale “za” (zelena boja), “protiv” (crvena) ili su bile “suzdržane” (žuta). Sve zemlje Zapadnog Balkana dale su glas “za” na sjednici Generalne skupštine UN-a, 12. decembra

Nacrt rezolucije podnijela je grupa od 20 arapskih zemalja i Organizacija za islamsku saradnju.

Glasanje u utorak dolazi nakon što su Sjedinjene Države 8. decembra stavile veto na prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a s pozivom za trenutni prekid vatre u dvomjesečnom ratu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Nijedna zemlja nema pravo na veto u Generalnoj skupštini.

Glasanje 12. decembra je održano dan nakon što je 12 izaslanika Vijeća sigurnosti UN-a posjetilo egipatsku stranu graničnog prelaza Rafa. Sjedinjene Države nisu poslale izaslanika na ovo putovanje.

SAD i Izrael se protive primirju jer smatraju da bi to koristilo samo Hamasu. Washington se, umjesto toga, zalaže za pauze radi zaštite civila i omogućavanja oslobaćanja talaca iz Gaze.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision