Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Zoran Pavlović o zadaći vlasti: Moramo znati kojim putem idemo

Na domaćoj političkoj sceni, umjesto reformi, pet mjeseci nakon održanih izbora, u fokusu je i dalje formiranje vlasti. Dogovori, pregovori i moguće blokade. Tek kada kadrovske križaljke privedu kraju, moguće je očekivati konkretnije pomake. Ključno je pitanje je šta će im biti u fokusu četverogodišnjeg mandata i je li na listi i 14, čini se, davno zaboravljenih prioriteta Evropske unije?

U ekspozeu predsjedavajuće Savjeta  ministara BiH nije bilo ni govora o putu ka EU,: “Mi smo u situaciji da moramo znati kojim putem idemo kao BiH i svi koji obavljaju vlast na entitetskim nivoima. Često dođemo u situaciju da oni zaborave šta je njihov zadatak.

“Suština je da smo zanemarili činjenicu da opozicija mora biti korektivni faktor za vlast, a nevladin sektor mora insistirati na onim temama koje su u fokusu njihovog interesa”. Podsjećamo Predsjedništvo BiH je pozvano u Brisel da ih se podsjeti šta im je zadatak. Strategiju razvoja BiH smo zaboravili i put ka Evropskoj uniji, koji je je toliko važan – jer smo u situaciji da će svi radnici otići u Evropsku uniju, a BiH će ostati mimo Evropske unije,

Trošenje javnog novca mora biti transparentno –vlast je došla u situaciju da se ponaša prilično feudalno – kao da su sve pare koje im stoje na raspolaganju njihove vlastite, a ne građana.

Dodik: Niko ko iznosi istinu ne bi trebalo da ima problema.

Dok je predloženi Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS-a, kojim se kleveta i uvreda uvode u krivično zakonodavstvo, izazvao nezadovoljstvo i zabrinutost, kod predsjednika RS-a Milorada Dodika upravo suprotno. Reakcije bh. javnosti, ali i međunarodne zajednice njega začuđuju. Kaže da ovim niko ne juriša na novinarske strukture, te da niko ko iznosi istinu, ne bi trebalo da ima problema.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision