Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Pariz prije 19 godina: Potpisan sporazum o ustroju države Bosne i Hercegovine

Na današnji dan prije 19 godina u Parizu je potpisan Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, koji i danas doživljava različite interpretacije. Potpisnice Sporazuma bile su Republika Bosna i Hercegovina, Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska.

Dogovor su svojim potpisima ovjerili predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, predsjednik SRJ Slobodan Milošević i predsjednik RH Franjo Tuđman. Milošević je, prema ranije postignutom dogovoru, potpis stavio i u ime predstavnika bosanskih Srba. Svjedoci i garanti mirovnog sporazuma bile su SAD, Rusija i ostale zemlje članice Kontakt grupe. Potpisnice Sporazuma su nedvosmisleno iskazale potrebu, kako doslovno stoji u tekstu preambule, da okončaju tragični sukob u regiji, što ozbiljno dovodi u pitanje teze o građanskom ratu u BiH.

Prema aneksu IV, koji istovremeno predstavlja i Ustav Bosne i Hercegovine, Republika Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje prema međunarodnom pravu kao država sa službenim nazivom Bosna i Hercegovina. Što se njenog unutarnjeg ustroja tiče, u Sporazumu se navodi da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta: Federacije BiH (51% teritorije) i Republike Srpske (49% teritorije), a da je njen glavni grad Sarajevo. Ustavom je definirano da 10 nadležnosti pripada isključivo institucijama Bosne i Hercegovine, dok ostale pripadaju entitetima.

Sporazum je sklopljen i potpisan na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku uz naznaku da je svaki tekst jednako vjerodostojan.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision