Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Septembra. 2021. Zanimljivosti
Ovo je najrasprostranjenija mana sira

Mlijeko i mliječni proizvodi su idelna hrana za ljudsku upotrebu, međutim mlijeko je i idealno stanište za razne mikroorganizme koji svojim prisustvom umanjuju kvalitet, ili ga čine neupotrebljivim za ljudsku ishranu.

Jedna od najrasprostranjenijih mana sira je rano nadimanje, koje se uglavnom javljaja na prelazu između štalske i pašnjačke ishrane, i ljeti kada  su prisutne visoke temperature vazduha.

Nadimanje nastaje usljed proizvodnje gasa od strane coli – areogenes bakterija, a u pojedinim ređim uslovima uzročnici mogu biti i kvasci. Javlja se nekoliko dana po proizvodnji sira, a nerijetko kada je jača kontaminacija mlijeka ovim bakterijama i pri samom presovanju.

Bakterije u mlijeko dospijevaju kao posljedica nedovoljne higijene mliječnih životinja. Neodgovarajuće higijene pri muži, transportu, preradi mlijeka kao i pri uskladištenju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Sporedni uslovi za nadimanje sira mogu biti:

  • Temperatura podsirivanja
  • Spora fermentacija
  • Slabo presovanje
  • Neblagovremeno i nepropisno hlađenje mlijeka kao i kvalitet sirila.

Ovakav sir se lako prepoznaje na presjeku ima manji ili veći broj malih do srednje velikih rupica (sunđerasta tekstura), pukotina, zareza i lošeg je ukusa i mirisa. Ova mana se može uočiti i dodirom, kod mekih sireva pritiskom na sir imamo utisak da pritiskamo sunđer, kod polutvrdih sireva lupanjem na površini sira dobijamo jasan duboki zvuk koji je jači ukoliko je nadimanje veće.Coli – areogenos bakterije su svuda rasprostranjene u prirodi, i neminovno dospijevaju u mlijeko u toku njegove proizvodnje i prerade.

Osnovni zadatak proizvođača je da spriječi njihov dolazak u mlijeko što je moguće više, i da onemogući razvoj onim koji su već dospijeli u mlijeko.

Osnovne mjere su:

  • Poboljšanje higijenskih uslova u štali i muzilištu
  • Propisno pranje i dezinfekcija sudova i opreme za mlijeko.

Pranje vršiti po fazama

Predpranje sa temperaturom vode 30 ℃, pranje sa deterdžentima i sredstvima za dezinfekciju pri čemu je temperatura vode oko 50 ℃, i ispiranje hladnom vodom (sudove i opremu ne brisati krpom već ih okrenuti da se iscijede).
Hlađenje mlijeka, ukoliko se mlijeko prerađuje u roku od 12 sati mlijeko hladimo na 10 ℃, ukoliko mlijeko prerađujemo poslije tog roka mlijeko hladimo na 2 – 5 ℃.

Pasterizacija predstavlja najbolji vid borbe ukoliko za nju postoje mogućnosti (zagrijevanje i brzo hlađenje na temperaturu podsirivanja). Pasterizacija se vrši na temperaturi 60 – 65 ℃ 20 minuta, i više primenjivana pasterizacija na temperaturi 70 – 75 ℃ 15 – 30 sekundi (temperatura pasterizacije ne smije biti veća od 75 ℃). Korišćenje čistih kultura, pravilna izrada i  temperatura podruma za zrenje sira.

U nekim zemljama je dozvoljena ograničena upotreba nitrata i nitrita kao sredstvo protiv nadimanja sira. Zbog njihovog nepovoljnog dijelovanja na ljudski organizam (migrena) u Srbiji nisu dozvoljena. Korišćenje svih ovih mera predstavlja najsigurniji vid borbe protiv ranog nadimanja sira.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision