Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Ombudsmeni o kriminalizaciji klevete u RS-u: Svako ograničenje mora biti proporcionalno cilju

Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se nastoji kriminalizovati kleveta izazvao je burne reakcije u javnosti, a naštetit će, ne samo medijskim radnicima u RS-u, već i širom Bosne i Hercegovine.

Specijalni izvjestioci UN-a zatražili su od vlasti RS-a povlačenje izmjena Krivičnog zakona RS, a ovakva reakcija uslijedila je nakon inicijative više organizacija civilnog društva među kojima je bio i Transparency International u BiH.

UN-ovi izvjestioci analizirali su detaljno članove zakona i upozorili da bi proizvoljno tumačenje brojnih odredbi moglo poslužiti za suzbijanje slobode govora i slobode izražavanja.

Tačkom izmjene Krivičnog zakona RS-a, Član 208a kriminalizuje “uvredu” drugog lica, a kako je pojam “uvrede” veoma subjektivan i otvoren za najrazličitija tumačenja, postoji rizik proizvoljnog tumačenja što može onemogućiti političke karikature ili satiru na račun političkih ličnosti, a to su dozvoljeni oblici izražavanja.

Tim povodom kontaktirali smo Instituciju ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine gdje su nam istakli da član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama garantuje svakome pravo na slobodu izražavanja.

“Sloboda izražavanja je realtivno pravo, što znači da u određenim slučajevima ovo pravo država može ograničiti”, naveli su iz ove Institucije.

Naglašavaju da postoje samo izuzeci u ograničavanju slobode izražavanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision