Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Juna. 2022. Zanimljivosti
Novi lijek protiv raka, 12 pacijenata potpuno izliječeno

Jedan lijek protiv raka Dostarlimab pokazao je obećavajuće i do sada neviđene rezultate u malom ispitivanju na više od desetak oboljelih od kancera rektuma. Naime, kod svih 12 pacijenata se bolest počela povlačiti i na kraju potpuno nestala.

Studija o ovom istraživanju je objavljena u “The New England Journal of Medicine” i ako je sudeći po njoj, tumori su potpuno nestali kod svih pacijenata koji su uzimali lijek.

Lijek je dobilo 12 pacijenata s poodmaklim tumorom, a svi oni sada su izliječeni i zdravi, bez ikakvih nuspojava. Dostarlimab su uzimali svake tri sedmice u periodu od šest mjeseci.

Naučnici i ljekari su nastavili da prate svih 12 pacijenata mjesecima nakon primanja terapije i rezultat je bio zapanjujući. Nijedan pregled ni pola godine kasnije nije pokazivao znake da se tumor vratio.

Dr Alan P. Venuk, specijalista za kolorektalni karcinom na Univerzitetu u Kaliforniji, rekao je da je potpuna remisija kod svakog pojedinačnog pacijenta “nečuvena”. On je ovo istraživanje pozdravio kao “prvo u svijetu”.

Stručnjaci su pohvalili studiju i zato što se kod učesnika kliničkog ispitivanja nijesu pojavili značajniji neželjeni efekti lijeka.

Lijek je razvila američka biotehnološka kompanija Tesaro, a istraživanje je provedeno na onkološkom centru “Memorial Sloan Kettering”.

S obzirom na to da je studija provedena samo na 12 pacijenata, ne može se smatrati potpuno ispravnom, odnosno potrebno je provesti i mnogo veću studiju kako bi bila potvrđena učinkovitost i sigurnost lijeka.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision