Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
Nedostatak kvalifikovanog kadra u ustanovama za mentalno zdravlje u BiH i dalje veliki problem

Nedostatak medicinskog kadra i nedovoljno kvalifikovan kadar su ozbiljni problemi koji utječu na kvalitetu zdravstvene njege i pružanje podrške osobama s intelektualnim i mentalnim teškoćama u ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Takvi nedostaci mogu dovesti do poteškoća u dijagnosticiranju, liječenju i praćenju stanja pacijenata, kao i do poteškoća u pružanju odgovarajuće njege i podrške.

Izvještaj Ombudsmena BiH iz 2010. godine, naveo je da je stanje dosta bolje u određenim segmentima, ali da je i dalje veliki problem nedostatak medicinskog, te nedovoljno kvalifikovanog kadra.

To je potvrdila i ombudsmanka BiH, Jasminka Džumhur, koja je nedavno saopćila najnovije informacije.

“U četiri Federalne ustanove Pazarić, Drin, Stolac, Bakovići i dvije u Republici Srpskoj Jakeš i Sokolac, imamo stanje da su ustanove bez zdravstvene zaštite, a istovremeno daju terapiju, nemaju adekvatno liječenje, osim putem doktora po ugovoru o djelu”, poručila je Džumhur.

Džumhur je saopćila ove informacije prije nego što je razgovarala s institucijama za smještaj osoba sa mentalnim teškoćama.

“Centri za socijalni rad, koji su istovremeno u mnogim slučajevima staratelji spomenutim osobama, iniciraju i donose rješenja za smještaj u ustanovama, a to predstavlja direktni sukob interesa, te na taj način ne vodi računa o onome što je u najboljem interesu građana”, naglasila je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision