Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Aprila. 2022. Bosna i Hercegovina
Nakon prijave TI BiH Agencija za javne nabavke predala dokumentaciju o nabavci vozačkih dozvola

Agencija za javne nabavke (AJN) predala je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dokumentaciju o nabavci vozačkih dozvola vrijednoj 800.000 KM zbog mogućeg postojanja elemenata krivičnog djela, saopćeno je iz Transperancy International (TI) u BiH.

Kao što se navodi u saopćenju, reakcija AJN-a uslijedila je nakon prijave koju je podnio Transparency International jer je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) dodijelila ugovor kompaniji Muehlbauer početkom ove godine bez javnog nadmetanja, odnosno pregovaračkim postupkom. Radilo se o nabavci dodatnih 200.000 obrazaca za vozačke dozvole jer je osnovni ugovor za nabavku dva miliona dozvola istekao u decembru prošle godine.

IDDEEA je pokušala iskoristiti zakonsku mogućnost da nabavi dodatne količine koje su koštale 10 posto vrijednosti osnovnog ugovora, ali za to nisu ispunjeni zakonski uslovi.

Kao razlog za ovakav potez u IDDEEA-i su naveli krajnu hitnost, kao i to da ne mogu promijeniti trenutnog dobavljača jer bi moglo doći do nabavke obrazaca koji imaju drugačije tehničke karakteristike, što bi izazvalo tehničke poteškoće u funkcionisanju kompletnog sistema za izdavanje vozačkih dozvola.

Transparency International je u prijavi Agenciji naveo da je rukovodstvo IDDEEA-e neopravdano izbjeglo raspisivanje tendera; imalo je dovoljno vremena, tačnije deset godina od zaključenja osnovnog ugovora da provede nabavku po zakonu.

Pored toga što nije bilo krajnje hitnosti, nisu ispunjeni ni posebni uslovi za primjenu ove vrste postupka jer je i osnovni ugovor zaključen pregovaračkim postupkom.

Također, obrazloženje da bi promjena dobavljača mogla dovesti do tehničkih poteškoća ne može biti prihvatljivo jer je na ovaj način samo kupljeno vrijeme, a u konačnici će IDDEA morati provesti tender .

Nakon insistiranja Transparency Internationala BiH, Agencija za javne nabavke BiH provela je monitoring ovog postupka, pregledala svu dokumentaciju i obavijestila Transparency International da je uputila prijavu Tužilaštvu BiH „zbog potencijalne povrede Zakona o javnim nabavkama, te mogućeg postojanja elemenata eventualnog krivičnog djela“.

Nepravilnosti u nabavkama ličnih dokumenata u BiH traju godinama, a važno je napomenuti da je i nabavka pasoških knjižica u martu 2017. godine, vrijedna 9,4 miliona KM, također provedena putem pregovaračkog postupka.

Ured za reviziju institucija BiH je svojevremeno zaključio da je za nabavku ličnih dokumenata, više od 100 miliona KM podijeljeno bez provedenog tendera.

Pored toga, zbog sumnje na primanje mita i pogodovanje trenutnom dobavljaču, 2016. godine uhapšen je i bivši direktor IDDEEA-e. Međutim, Tužilaštvo BiH četiri godine od početka istrage nije podiglo optužnicu niti je donio naredbu o obustavljanju istrage, što je dovelo do presude Ustavnog suda BiH zbog nedonošenja tužilačke odluke u razumnom roku.

U martu 2020. godine, Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu u ovom slučaju nakon punih pet godina, navodi se u saopćenju TIBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision