Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Na snagu stupile  Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Na snagu su jučer  stupile izmjene Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit prošle godine.  Podsjećamo, one prošle godine nametnuo kratkoročno rješenje kojim je omogućio izbor Vlade FBiH i spriječio blokadu Federacije BiH. Osim toga, on je donio i dugoročno rješenje za izbor Vlade FBiH, ali je dao i političarima rok od jedne godine da sami izvrše korekcije ovog prijedloga ili će one stupiti na snagu. Ipak, u prethodnoj godini političari nisu uopšte ni pokušali da dođu rješenja po ovom pitanju.

Od  jučer  u Ustavu FBiH postoji odredba koja će omogućiti da jedan od potpredsjednika, ako se u prva dva kruga ne postigne saglasnost predsjednika i oba potpredsjednika, može biti preglasan prilikom imenovanja Vlade, uz jedan bitan uslov. Ukoliko bi se to dogodilo preglasani potpredsjednik bi mogao uložiti veto na tu odluku.

U tom slučaju odluku o imenovanju Vlade bez potpisa jednog od potpredsjednika morao bi potvrditi ne samo Predstavničkim dom kao u prva dva kruga, već i Dom naroda većinskim glasanjem.

Najvažnije, protiv ne bi smjelo biti 3/5 delegata (14 od 23) ni u jednom klubu konstitutivnih naroda u ovom domu.

To je zapravo i najveća promjena, jer bi stranci/koaliciji koja bi željela zakočiti imenovanje Vlade kroz klubove konstitutivnih naroda trebalo umjesto ranijih 13, u konačnici 14 delegata.

U slučaju da ni tada ne uspije imenovanje Vlade ponovo bi se tražila saglasnost predsjednika i oba potpredsjednika. Ukoliko Vlada opet ne bi bila imenovana Parlament Federacije i kantonalne skupštine će biti raspuštene. Nakon toga bit će raspisani prijevremeni izbori za predstavnički dom i za kantonalne skupštine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision