Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Aprila. 2022. Bosna i Hercegovina
Lagumdžija: Lekcije iz BiH svijet mora savladati kako bi se okončala ukrajinska kriza

Trodnevnu posjetu Poljskoj Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) Zlatko Lagumdžija, član Upravnog odbor NGIC, okončao je sastankom sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom (Andrzej).

U delegaciji su bili čelnici globalnih nevladinih organizacija i bivši šefovi država i vlada iz SAD, Azerbejdžana, Bugarske, Gruzije, Češke, Hrvatske, Izraela, Mauricijusa, Poljske, Ukrajine i SAD među kojima su bili članovi Upravnog odbora i generalni sekretar NGIC.

Predsjednik Duda, koji se upravo vratio iz posjete Kijevu, gdje se susreo sa liderom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, upoznao je sagovornike sa evidentnim obimom zločina i destrukcije koji se čini u Ukrajini te o narednim planovima zapadne alijanse koja je spremna da zaustavi i kazni rusku agresiju i ponašanje neprihvatljivo u međunarodnim odnosima 21. vijeka.

Kako je saopćio Lagumdžija, na konfreneciji o “Humanitarnoj podršci Ukrajini i izbjegličkoj krizi”, koju je moderirao, u razgovorima i susretima sa čelnicima poljskih vlasti, američkim i ukrajinskim ambasadorima u Poljskoj, predstavnicima međunarodnih nevladinih organizacija i tokom posjeta izbjegličkim centrima, Lagumdžija je posebno istakao važnost bosanskohercegovačkih iskustava. Ona sadrže lekcije koje svijet mora savladati kako bi se okončala ukrajinska kriza i spriječilo njeno “preljevanje” na druge dijelove među kojima je Bosna i Hercegovina, Zapadni Balkan i Evropa u cjelini.

– Borba koja se danas vodi u Ukrajini se ne tiče samo te zemlje, kao što se i destabilizacija, podjela i usporavanje euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine ne tiče samo građana naše zemlje, već se radi o globalnim sigurnosnim prijetnjama svijetu liberalne demokracije i društva zajedničkih vrijednosti – saopćeno je.

U tom svjetlu, Lagumdžija je naglasio neophodnost zajedničkog progresivnog djelovanja međunarodne zajednice na Zapadnom Balkanu uz podršku onim lokalnim akterima koji dijele iste vrijednosti.

Energično zaustavljanje korumpiranih lidera

– To zahtjeva energično zaustavljanje korumpiranih lidera koji koriste nacionalizam na isti način na koji je to radio Milošević prije tri decenije dok se danas, pred našim očima, po istoj matrici širi ukrajinska kriza – saopćio je Lagumdžija.

U sklopu jednomjesečnih NGIC aktivnosti posvećenih agresiji na Ukrajinu, nakon misija u Rumuniji, Moldaviji i Poljskoj, Lagumdžija će i u narednom periodu učestvovati u većem broju sličnih međunarodnih događaja i skupova koji imaju refleksije na Bosnu i Hercegovinu i kao bitnom elementu ukupne evoatlantske sigurnosti te okretanju samoodrživom razvoju i borbi za ljudska prava.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision