Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Februara. 2024. Zanimljivosti
Koji je rok trajanja brašna? 

Većina brašna će ostati svježa tri do osam mjeseci na sobnoj temperaturi, obično nakon dugog isteka roka trajanja. Međutim, određeni rok trajanja zavisi od vrste brašna, njegovim sastojcima i načinu na koji ga čuvate.

Brašno se često kategorizuje  prema stepenu obrade, što utiče na njegov rok trajanja. Na primjer, bijelo višenamjensko brašno ostaje svježe duže od brašna od cijelog zrna zbog načina na koji se svako od njih prerađuje.

Bijelo brašno je visoko rafinisano, što znači da je zrno ogoljeno od mekinja i klica, ostavljajući samo skrobni endosperm. Suprotno tome, integralno pšenično brašno sadrži sva tri dijela zrna – mekinje, klice i endosperm.

Mekinje i klice bogate su uljima, što čini proizvode od cijelog zrna pšenice osjetljivijima na kvarenje. To se događa kada se masti pokvare nakon izlaganja svijetlu, vlazi ili vazduhu, obično uzrokujući nepoželjan ukus i miris, prenosi healthline.com.

Budući da alternative bez glutena poput bademovog ili kokosovog brašna često sadrže puno ulja, mogu biti sklonije užeglosti od bijelog brašna. Osim toga, višenamjensko brašno bez glutena, koje obično kombinuje nekoliko brašna na bazi orašastih plodova ili korijena, može biti podložnije plijesni zbog visokog sadržaja vlage

Većina zapakovanih brašna ima datume isteka roka trajanja – koji se nazivaju i datumi najbolje do – utisnute na vrećici kako bi se naznačilo koliko će dugo ostati svježe. Međutim, te oznake nisu obavezne i ne označavaju sigurnost. Dakle, vaše brašno može biti sigurno za jelo čak i nakon isteka roka trajanja.

Najbolji način da utvrdite je li vaše brašno sigurno je da ga pomirišete. Dok svježe brašno ima neutralan miris, miris pokvarenog brašna može biti ustajalo, pljesnivo ili gotovo kisjelo. Takođe može izgledati kao da je promijenilo boju.

Osim toga, ako je vaše brašno došlo u dodir s vodom ili vlagom, mogu se pojaviti velike nakupine plijesni. U tom slučaju trebate odmah baciti cijelu vrećicu.

Kako biste spriječili bacanje hrane, isprobajte kreativne načine korištenja svog starog brašna kada mu je blizu ili nakon isteka roka trajanja. Osim pekarskih proizvoda poput hljeba i kolača, takođe je dobar za izradu neprehrambenih proizvoda poput tijesta za igru ​​ili domaćeg ljepila.

Kad brašno užegne, njegova se molekularna struktura mijenja — što može proizvesti štetne spojeve.

Međutim, nedavne studije nisu otkrile bilo kakve štetne učinke jedenja užeglog brašna. Iako kuvana hrana s njim može imati neugodan ukus, malo je vjerovatno da će naškoditi vašem zdravlju ako ga jedete u malim količinama.

S druge strane, pljesnivo brašno može biti opasno, kao i neugodnog ukusa. Iako nisu sve plijesni štetne, neke mogu proizvoditi opasne hemikalije poznate kao mikotoksini. Ovi spojevi mogu izazvati simptome poput povraćanja i proliva.

Mikotoksini su takođe povezani s drugim ozbiljnim bolestima, uključujući rak i bolesti jetre, zavisno o pojedenoj količini i trajanju izloženosti. Stoga je uvijek najbolje baciti brašno ako loše miriše ili ima znakove plijesni.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision