Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2023. Zanimljivosti
Kineski centar: Uzgajaju sibirske tigrove, 90 odsto mladunaca preživjelo ove godine

Centar u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Heilongjiang uzgaja ugrožene sibirske tigrove u zatočeništvu i sprovodi obuku za vraćanje u divljinu, kako bi se očuvala i povećala njegova populacija. Ovaj kineski centar najveći je na svijetu za uzgoj sibirskih tigrova i ove godine je primio 63 novorođena tigrića, a gotovo 90 odsto ih je preživjelo.

Centar je osnovan 1986. i nazvan “domom sibirskih tigrova”.

“Koristimo mlijeko u prahu posebno formulirano za bebe tigrova i hranimo ih četiri do šest puta dnevno”, rekao je Ksu Haitao, njegovatelj iz veterinarskog odjeljenja Centra za uzgoj.

Mladunci tigrova uzgajaju se tako da se zaštite njihovi geni kako bi se izbjeglo parenje u srodstvu u divljini i osigurao kvalitet populacije.

“To uglavnom zavisi o njihovim genima. Preferiramo one s dobrim temperamentom. Želimo elitne gene za lov i fizičko stanje muškog tigra”, rekao je Ksu.

Uzgojni centar može se pohvaliti prostorom za obuku divljači površine oko 40.000 kvadratnih metara. Područje za vježbanje simulira primitivne šume tako da tigrovi mogu osjetiti divlje okruženje blisko prirodnom.

“Zimi uglavnom treniramo tigrove da se odupru hladnoći i ne dopuštamo im da se vrate unutra. Vani je njihova teritorija, gdje će naučiti da prežive sami i poboljšati sposobnost preživljavanja u divljini”, rekao je Ksu.

Trenutna populacija divljih sibirskih tigrova u Kini nije dovoljno velika za njihov održivi opstanak u divljini, a poboljšanje ekološkog okruženja važan je činilac za njihov nesmetan povratak u planine i šume.

Posljednjih godina Heilongjiang je izgradio niz prirodnih rezervata za zaštitu sibirskih tigrova, amurskih leoparda i drugih divljih životinja, sproveo projekte zaštite šuma i obnove močvara, te suzbio razne ilegalne i kriminalne aktivnosti koje štete resursima divljih životinja. Kao rezultat toga, populacije rijetkih i ugroženih divljih životinja, uključujući sibirske tigrove, značajno su obnovljene.

“Kao vodeća vrsta, sibirski tigar nalazi se na vrhu lanca ishrane, a samo njegovo postojanje dokazuje da je lanac završen”, rekao je Ksu.

Sibirski tigrovi, inače poznati kao amurski ili mandžurski tigrovi, uglavnom žive u istočnoj Rusiji, sjeveroistočnoj Kini i sjevernom dijelu Korejskog poluostrva.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision