Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Maja. 2022. Bosna i Hercegovina
Globalno tržište uzdrmano ratom u Ukrajini: Hoće li doći do novih poskupljenja?

Trend rasta cijena i galopirajuće inflacije se nastavlja, što pokazuje i indeks potrošačkih cijena Agencije za statistiku BiH. Hrana je u aprilu u odnosu na mart skuplja za 5,6 posto, a u poređenju s aprilom 2021. cijene hrane više su za čak 20,6 posto. Godišnja inflacija u BiH iznosi čak 13,2 posto.

Robne rezerve

Doktorica ekonomskih nauka Svetlana Cenić kaže da niko ni prstom ne mrda.

– Da se podupre kupovna moć kroz subvencije komunalnih usluga ili energenata, kako bi građanima više ostalo da plaćaju hranu. Ili na način da se kupe robne rezerve, koje i služe da se stabilizuju cijene, a kojih nema. Moram da podsjetim da smo 2014. godine imali velike poplave, ni tada ih nije bilo. Osam godina kasnije mi i dalje nemamo robne rezerve. Ista je vlast. Ja zanijemim na tu činjenicu – govori Cenić.

Dok domaću javnost zamajavaju političkim sukobima, federalni premijer građanima poručuje da su žilavi i da mogu još izdržati, bh. političari pružili su ruku za novim kreditom MMF-a. Na taj način, kaže Cenić, oni će kupiti izbore, a za građane ništa neće uraditi.

Osim toga, zvanični podaci pokazuju da je u aprilu kruh bio skuplji za 28,34 posto u odnosu na isti period prošle godine. Osim kruha, skuplji su i pekarski proizvodi, i to za 28,80 posto.

Nedavna odluka Indije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pšenice, da zabrani izvoz osnovnih žitarica dodatno je otežala situaciju na globalnom tržištu.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je za „Avaz“ da će situacija na berzi odrediti daljnji tok poskupljenja brašna, a samim tim i pekarskih proizvoda.

  • Kos: Može se desiti da cijena pšenice bude rasla

    Kos: Može se desiti da cijena pšenice bude rasla

    FOTO: AGENCIJE


– Cijena se trenutno kreće od 360 do 440 eura po toni, u zavisnosti od toga je li iz Srbije ili Mađarske, to su ta tržišta od kojih mi kupujemo. Ukoliko neko ima zalihe, on neće dizati cijene brašna, a, ukoliko nema, njihovo brašno će biti skuplje, to sad zavisi od mlina do mlina i s koliko ko zaliha raspolaže – ističe Kos.

Cijena pšenice

Kaže da je berza odlučujući faktor.

– Imam osjećaj da će prvi put u žetvi cijena pšenice nastaviti da raste. Od žetve pa nadalje se može desiti da cijena pšenice raste. Tad će doći do usklađivanja cijena s cijenama pšenice, tj. poskupljenja – zaključuje Kos.

Šta kažu iz “Klasa”

Nakon što se pojavila informacija do bi moglo doći do poskupljenja “Klasovih” proizvoda te da bi polubijeli kruh, koji sada košta 1,5 KM, mogao koštati čak 2 KM, iz ove kompanije su za medije kazali da rade sve na tome da cijene ostanu iste.

Do rasta cijena neće doći do kraja maja, kazali su, ali, ukoliko cijena pšenice nastavi rasti, neminovne su cjenovne korekcije.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision