Saradnjom naučnika sa Univerziteta Tel Aviv i švedskog Univerziteta Uppsala, otkriveno je kako je dio fragmenata dobro posložen. Međutim, dio fragmenata za koje se smatralo da su dobro posloženi, pisan je na podlozi različitog životinjskog porijekla, odnosno ovčijoj i kravljoj koži, što sugerira da oni možda ne bi trebali ići zajedno. To je otkrila DNK analiza svega 35 fragmenata, čiji su rezultati objavljeni u američkom naučnom časopisu Cell.

– Još važnije od toga, dva fragmenta pisana na kravljoj koži predstavljaju dvije različite verzije Jeremijine knjige – kaže Noam Mizrahi sa Univerziteta Tel Aviv, koji je sudjelovao u analizi.

Naučnici ističu da je to prvi čvrsti dokaz da je jevrejski narod Eseni bio otvoren različitim tumačenjima religijskih tekstova, nego li su to današnji Jevreji. Naime, u jevrejskim se zajednicama diljem svijeta danas čita identičan hebrejski biblijski tekst.

– Ako su ovi svici stigli izvana, to onda pokazuje da jevrejsko društvo iz perioda Drugog hrama nije bilo ortodoksno. Bili su otvoreni prema postojanju više verzija istog božanski nadahnutog teksta proroka – zaključio je Mizrahi.