Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Članovi Predsjedništva BiH zadovoljni sastankom sa Makronom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović juče su se u Parizu susreli sa predsjednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom. 

Član Predsjedništva Željka Cvijanović nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom je rekla da je imala priliku da pojasni poziciju Republike Srpske, a to je da se “RS brani ustavnost BiH i da nije remetilački faktor”.

Istakla je da su članovi Predsjendištva imali konstruktivan sastanak sa Makronom.

– Sve te priče kojima se Republika Srpska pokušava ocrniti, odnosno pokazati kao remetilački faktor su neistine. Pojasnila sam da se RS  zalaže za za funkcionisanje BiH u skladu sa Ustavom – navela je Cvijanovićeva.

Istakla je da “nema mjesta stranim namjesnicima u BiH, koji tako ne bi mogli djelovati ni u jednoj drugoj državi u Evropi”.Naglasila je da je RS za usvajanje 14 prioriteta.

Bećirović: Podrška Macrona za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je nakon razgovara sa Makronom, u video izjavi, naglasio da je nakon važnih posjeta sjedištu NATO-a i Evropskoj uniji u Briselu, a potom Vašingtonu, Londonu, Ankari i drugim svjetskim centrima moći, na red došao i Pariz, gdje je BiH nakon dugo vremena u centru pažnje i predstavnici naše zemlje imaju priliku da razgovaraju sa svjetskim liderima.

Posebno je važno da sam od predsjednika Francuske, najmoćnije vojne sile u Evropskoj uniji, dobio čvrstu podršku za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Ohrabren sam porukama Macrona, a posebno najavom konkretne pomoći. Nastavljam sa intenzivnim aktivnostima jačanja odnosa sa našim strateškim partnerima – izjavio je Bećirović.

Dodao je da je jedan od interesa BiH jačanje saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane, pravosuđa i sigurnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision