Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Aprila. 2024. Bosna i Hercegovina
Zvizdić: Dodikovi zaključci su puzajući državni udar, ne pristajemo na ucjene

Dodikove izjave su ratnohuškačke, prijeteće, nagovještavaju moguće nove sukobe, zato sam i pozvao da se NATO snage rasporede u Brčko Distrikt.

Zaključci NSRS-a neće biti razmatrani na Parlamentu i ne može se HDZ-ovim džojstikom upravljati Schmidtom, kaže u intervjuu za Mrežu Denis Zvizdić.

Ukoliko SNSD blokira državne institucije, postoji mogućnost, kaže Zvizdić, da Schmidt nametne zakon koji će onemogućiti plate zastupnicima koji ne obavljaju svoj posao. Zvizdić govori i o GETU za Bošnjake, crnim listama, rezoluciji o Srebrenici, zakonu o sudovima i Ustavnom sudu BiH.

Nakon evropskog puta, i na unutrašnjem planu Bosni i Hercegovini će vrlo brzo ‘svanuti’, poručio je Zvizdić. Naglasio je da nema potrebe da se diže panika, ali isto tako, Dodikove izjave ne treba posmatrati kao bezazlene, imajući u vidu da je on javno, pred govornicom, rekao da smatra da je za Bošnjake dovoljno da žive na 25 posto teritorije BiH.

„Bošnjaci su autohtoni evropski narod, temeljni narod BiH, koji stoljećima živi na 100 posto teritorije BiH, i sada bi neki novi Milan Srškić, Garašanin, Draža Mihajlović, njih stavili u 25 posto getoizirane teritorije. Kako to Dodik misli uraditi, osim ako ne etničkim čišćenjem, masovnim zločinima, ili novim genocidom. Zbog toga te izjave treba shvatiti jako ozbiljno – one su ratnohuškačke, prijeteće, nagovještavaju moguće nove sukobe, i to je bio i jedan od razloga zašto sam pozvao NATO da se stacionira u Brčko Distriktu, a da se EUFOR strateški razmjesti na teritoriji BiH, posebno u mjestima povratka u istočnoj Bosni“, objašnjava Zvizdić.

Prema njegovim riječima, secesija Republike Srpske koju Dodik najavljuje je udar na Ustav BiH, odnosno – praktično državni udar.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision