Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Juna. 2024. Svijet
Zvaničnik Hamasa odgovorio koliko je talaca u Gazi još živo i šta misli o napadu 7. oktobra

Glasnogovornik Hamasa i član političkog biroa Osama Hamdan rekao je da “niko nema pojma” koliko je zarobljenika koji se drže u Gazi još živo, u opširnom intervjuu koji je dao za CNN.

Na pitanje da li Hamas žali što je izvršio napade na jugu Izraela sedmog oktobra s obzirom na sve šta je uslijedilo, Hamdan je napad opravdao kao “reakciju protiv okupacije”.

“Onaj koji je nadležan ili odgovoran za to je izraelska okupacija. Ako se oduprete okupaciji, oni će vas ubiti, ako se niste opirali okupaciji, oni će vas također ubiti i deportovati iz vaše zemlje. Dakle, šta treba da radimo, samo da čekamo?”, odgovara Hamdan.

Hamdan je također naglasio da je uvjeravanje SAD-a izraelske vlade da pristane na trajni prekid borbi ključno za uspjeh pregovora o prekidu vatre.

“Izraelci žele prekid vatre samo na šest sedmica, a onda se žele vratiti borbi, za koju mislim da Amerikanci do sada nisu uvjerili Izraelce da prihvate trajni prekid vatre”, mišljenja je on.

S druge, Netanyahu je pod sve većim pritiskom da postigne dogovor koji bi osigurao povratak preostalih talaca koji su još u Gazi. Izrael vjeruje da je više od 70 talaca – od više od 100 koji se još uvijek drže u Gazi – živo.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

12.07.2024
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision