Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Aprila. 2023. Region
Zvaničnici Srbije i Kosova se u UN optužili za blokiranje dijaloga

Ministri inostranih poslova Srbije i Kosova, Ivica i Dačić i Donika Gervala Švarc, međusobno su se optužili za neispunjavanje postignutih sporazuma tokom sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

Savjet bezbjednosti je raspravljao 27. aprila o redovnom šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu misije na Kosovu UNMIK.

Šefica UNIMK-a Karolin Zijade, koja je predstavila izvještaj, pozvala je obje strane na normalizaciju odnosa – da podignu nivo povjerenja i smanje zapaljivu retoriku.

Izrazila je podršku novom okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije, koji je rezultirao postizanjem sporazuma u februaru 2023. i aneksa o njegovoj primjeni u Ohridu.

“Lideri moraju preduzeti odgovorne korake, kako bi smanjili zastoj u pitanjima koja su degradirala povjerenje javnosti u posljednjih nekoliko mjeseci”, rekla je Zijade.

Kao primjere je navela povlačenje predstavnika srpske zajednice iz institucija na sjeveru Kosova u jesen 2022. i bojkot lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru 23. aprila.

Ona je rekla da su tenzije između Kosova i Srbije ne samo udaljile dvije strane od pokušaja normalizacije odnosa, već i da su ih dovele “na ivicu fizičkog sukoba”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision