Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Augusta. 2022. Region
Zvaničnici EU-a i SAD-a, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar u dvodnevnoj posjeti Beogradu

Zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar, dolaze iz Prištine u dvodnevnu posjetu Beogradu, u nastojanju da spriječe novu eskalaciju tenzija na sjeveru Kosova, piše Beta.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, i Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan, intenzivirali su diplomatske aktivnosti poslije prošlosedmičnih neuspjelih pregovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija u Briselu.

Vučić i Kurti u Briselu nisu uspjeli da riješe spor u vezi sa mjerama reciprociteta kosovske vlade koje se odnose na preregistraciju vozila sa srpskim tablicama i izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, ali su se saglasili da nastave pregovore preko posrednika.

Zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru Kosova

Vučić će danas poslije podne prvo razgovarati nasamo sa Lajčakom, a potom će im se pridružiti Escobar.

Prije dolaska u Beograd, Lajčak i Escobar će danas u Mitrovici razgovarati sa predstavnicima Srba.

Poslije jučerašnjih sastanaka sa Kurtijem i kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani u Prištini, Lajčak je rekao da je međunarodna zajednica veoma zabrinuta zbog dešavanja na sjeveru Kosova 31. jula, dok je Escobar rekao da su i od srpske i od kosovske strane dobili garancije da će biti izbjegnuti novi incidenti.

Lajčak je rekao da će nastaviti razgovore sa obe strane radi pronalaska rješenja za pitanja tablica i ličnih dokumenata i dodao da ne očekuje da se “bilo šta loše” desi u narednim danima.

Šef evropske diplomatije Josep Borell pozvao je Vučića i Kurtija u Brisel 18. augusta, kako bi dvije strane postigle dogovor o gorućim pitanjima, čime bi bila izbjegnuta mogućnost nove eskalacije tenzija 1. septembra.

Primjena mjera odgođena do 1. septembra

Kosovska vlada je 29. juna odlučila da osobe koje posjeduju srpske lične dokumente, od 1. augusta mogu da uđu na teritoriju Kosova jedino uz izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata, i da 1. augusta počne obavezna preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske registarske oznake.

Pošto su Srbi postavili barikade na putevima na sjeveru Kosova 31. jula, Kurtijeva vlada je, na zahtjev SAD-a, odložila do 1. septembra primjenu mjera reciprociteta prema Srbiji koje se odnose na lične dokumente i registarske tablice.

Pozivajući se na izvor iz kosovske vlade, prištinski medij Klan Kosova javio je da su Lajčak i Escobar od Kurtija juče zatražili da odloži primjenu mjera reciprociteta za još tri mjeseca.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision