Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Zukić o namjeri Schmidta: Razvlastiti Bošnjake, a cementirati hrvatske nacionaliste

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt bi mogao iduće sedmice nametnuti izmjene Ustava Federacije BiH kako bi “deblokirao” proces formiranja nove entitetske vlade

Potencijalno nametanje nove odluke visokog predstavnika u BiH koja bi omogućila proces formiranja nove Vlade FBiH prokomentarisao je i predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda Federacije BiH Muamer Zukić.

Kaže ukoliko je informacija o namjeri visokog predstavnika u BiH da nametne nove izmjene Ustava FBiH tačna, da postoji veliki problem.

– Očigledno je da se u određenim krugovima otpočetka traga za ustavnim rješenjem kojim će se razvlastiti Bošnjaci, a cementirati vlast kod tvrdih hrvatskih nacionalista u BiH. Nakon dugog i pomnog kalkulisanja, izgleda da su pronašli način kako da ubiju demokratiju u BiH. Jer kako drugačije nazvati čin izmjene Ustava kojim se jednima direktno pogoduje da budu vječna vlast, a druge trajno svrstava u građane drugog reda, ističe Zukić.

Smatra da svima treba biti jasno da se na ovaj način ne diskvalificira samo aktuelni potpredsjednik FBiH Refik Lendo nego se trajno pred Bošnjake postavlja nemoguća misija kada je u pitanju veto mehanizam kod uspostave vlasti u FBiH,.

– Danas je to Lendo, sutra može biti neki SDP-ovac, DF-ovac, ali svima treba biti jasno, nakon nametanja izmjena Ustava koje se najavljuju, da Bošnjaci više neće biti ravnopravan politički faktor u FBiH, bez obzira koliko brojni bili. S druge strane, nakon što je RS dat Srbima, na ovaj način Federacija se isporučuje Hrvatima. Bez obzira na njihovu brojnost, HNS-ovi Hrvati će sve moći blokirati i njihova će biti zadnja u FBiH, mišljenja je Zukić.

Naime, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt bi mogao iduće sedmice nametnuti izmjene Ustava Federacije BiH kako bi “deblokirao” proces formiranja nove entitetske vlade. I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je prijedlog novog nametanja izmjena Ustava FBiH od strane visokog predstavnika.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision