Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Januara. 2015. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Zoran Galić – Nastavljena uspješna suradnja u borbi protiv prekograničnog kriminala

SARAJEVO – Direktor Granične policije BiH (GPBiH) Zoran Galić ocijenio je u razgovoru za Agenciju Fena da je ova policijska agencija u 2014. godini održala kontinuitet učinkovitog djelovanja na planu suzbijanja prekograničnog kriminala. Sumirajući prioritete na tom planu, istaknuo je da je u cilju zajedničke borbe protiv prekograničnog kriminala GPBiH u 2014. godini nastavila uspješnu suradnju, kako s agencijama za provođenje zakona susjednih zemalja, tako i s agencijama iz BiH. – U međunarodnim okvirima GPBiH je ostala prepoznatljiva kao izuzetno dobar partner za suradnju i tu mislim na sve relevantne organizacije i agencije za provođenje zakona iz cijelog svijeta, a posebno bih istaknuo suradnju s FRONTEX-om, INTERPOL-om, DCAF-om, EUROPOL-om, IOM-om, kao i značajnu potporu koju u kontinuitetu pružaju vlade Sjedinjenih Američkih Država i Savezne Republike Njemačke – kazao je Galić. Potcrtao je da GPBiH ima vlastitu strategiju razvoja koja bi u narednom razdoblju mogla biti velika potpora Bosni i Hercegovini u njenom nastojanju na putu za ulazak u Europsku uniju (EU), navodeći da će biti nastavljene aktivnosti u pogledu usklađivanja zakonodavstva BiH, odnosno propisa GPBiH sa zakonodavstvom EU. – Također ćemo raditi na daljem unapređenju graničnih provjera na način da predstavljaju potreban sigurnosni filter, te da omogućavaju normalan protok ljudi i robe preko granice sukladno EU standardima – podsjeća Galić. Istodobno, ističe odlučnost GPBiH da ustraje u borbi protiv prekograničnog i organiziranog kriminala, te ostane pouzdan partner svim agencijama za provedbu zakona na tom području u nacionalnom i međunarodnom okviru.

Kada se radi o konkretnom operativnom djelovanju ove agencije u 2014. godini, Galić navodi da je realizirano nekoliko operativnih akcija usmjerenih protiv krijumčarenja ljudi, narkotika i roba, kao i ilegalnih migracija, čime je potvrđena snaga i odlučna namjera u borbi protiv korupcije i u unutarnjim redovima. – U 2014. godini urađeno je mnogo na kadrovskim izmjenama unutar GPBiH u cilju povećanja učinkovitosti rada agencije, a u narednom razdoblju očekujemo bar djelomično rješavanje kadrovskog manjka koji usporava razvoj agencije. Između ostalog, aktualna je i konkursna procedura za prijem 120 kadeta u GP-u BiH, od kojih 100 u činu policajac i 20 u činu mlađi inspektor – podsjeća Galić.

MIšljenja je da, pored navedene kadrovske nepopunjenosti, problemi s kojima se GPBiH susreće jesu i ograničenost proračunskih sredstava koje ova agencija ima na raspolaganju za realiziranje svojih razvojnih projekata, kao i loše stanje infrastrukture na graničnim prijelazima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision