Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Decembra. 2022. Zanimljivosti
Znate li šta označavaju brojke na ventilu radijatora? Pravilnim korištenjem možete uštedjeti

Niske temperature, dolazak zime, poskupljenje struje i grijanja su muke koje muče mnoge građane.

Oni koji imaju etažno grijanje imaju tu mogućnost da sami kontroliraju kako temperature, tako i doba dana i godine kada će ga i koliko uključiti, za razliku od onih s centralnim grijanjem.

A u tome im pomaže ventil s brojkama, uglavnom od nula do pet. Međutim, znate li što točno svaki od tih brojeva na ventilu označava i kako uz njihovu pravilnu upotrebu možete dodatno uštedjeti?

Vodoinstalater i kućni majstor Martin Nichols otkrio je da zapravo ti brojevi označavaju kolika će biti temperatura u prostoriji, a ne koliko su “vrući” radijatori. Pa tako se svaki broj na ventilu podudara s temperaturom prostorije koju će postići:

0 = 0°C (isključen)

✱ = 7°C (poznatije kao pahuljica)

1 = 10°C

2 = 15°C

3 = 20°C

4 = 25°C

5 = 30°

“Glavna prednost ovoga jest da ćete dodatno uštedjeti novac samo ako ih pravilno koristite”, objasnio je majstor i ljudima savjetovao da tokom zimskih mjeseci podese svoj etažni radijator na 2 ili 3 u manjim prostorijama.

“Ako uđete u prostoriju koja je hladna, a radijator radi, ostavite ga na miru i nemojte ga podešavati. Pustite ga da radi svoj posao i dopustite mu da zagrijava prostoriju u skladu s tim”, objasnio je on, a onima koji su izvan kuće ili odlaze na zimovanje, savjetovao je da radijatore drže na najnižem broju, točnije na “pahuljici” (*) kako bi se oni uključili nakratko, ako temperatura padne ispod sedam stepeni.

Za kraj, njegov savjet je da ne podešavate ventil na peticu, jer to znači da radijator neće prestajati puštati toplu vodu sve dok prostorija ne dostigne 30 stepeni.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision