Thursday, 1. June 2023.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Marta. 2023. Zanimljivosti
Značajno otkriće: Skoro polovina meda uvezenog u Evropu je lažna

Evropska komisija je u svome izvještaju navela da je značaj dio meda koji se uvozi u Evropu lažan, ali što je još gore da se često to ne otkrije. Većina falsifikovanog meda dolazi iz Kine i Turske.

Prema uzorkovanju i praćenju koje sprovodi Brisel, gotovo polovina meda iz neevropskih zemalja pomiješana je sa šećernim sirupima od riže, pšenice ili šećerne repe.

Svi aditivi su prema evropskim propisima zabranjeni. Od 320 serija meda koje je testirao Zajednički istraživački centar, službena laboratorija Komisije, za 147 je utvrđeno da su lažne. To je 46 posto analiziranih uzoraka. To predstavlja značajan udio meda koji se konzumira u Evropi.

Sa 175.000 metričkih tona uvezenog meda godišnje (ili oko 40 posto potrošnje), Stari kontinent je drugi najveći uvoznik meda u svijetu nakon SAD-a. Uočeni “lažni med” dolazi uglavnom iz Kine i Turske.

Glavna uprava Evropske komisije za zdravlje i sigurnost hrane koordinirala je ovu veliku operaciju kontrole unutar Evropske unije, u saradnji sa 16 evropskih zemalja, te Norveškom, Švajcarskom i Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara.

Uzorci su uzeti na granicama, uglavnom u evropskim lukama, između novembra 2021. i februara 2022. Istražitelji su dodatno otkrili upotrebu aditiva i bojila za lažiranje pravog botaničkog izvora meda i prikrivanje pravog zemljopisnog porijekla meda lažiranjem podataka o sljedivosti i uklanjanje polena, navodi Le Monde.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision