Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 23° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Zlatko Lagumdžija: Restrikcije prema BiH odnositi će se na sve njene građane

Zbog neodgovornog ponašanja, prije svega delegata iz Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i neusvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH na jučerašnjoj sjednici Doma naroda, BiH bi za 15 dana mogla biti stavljena na „crnu listu“ zemalja kada su u pitanju finansijske transakcije u i iz Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je ovo danas u izjavi za Agenciju FENA ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija uz posebno naglašavanje da će se eventualne restrikcije Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force) odnositi na sve građane BiH i na sve transakcije.

“Ono što je najtužnije jest to da oni koji o ovome odlučuju ne mogu razumjeti da jeftini politikantski potezi neće se odnositi na entitete ili na narode nego  da će se odnositi na sve građane BiH, bez izuzetka, jer će finansijske transakcije kako u  BiH, tako i iz BiH biti podvrgnute kontrolama i značajno usporene” – pojasnio je Lagumdžija.

Zbog neusvajanja izmjene i dopuna Krivičnog zakona BiH iz Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) stigla je jasna obavijest da oni nemaju drugog izbora osim da postupe u skladu s odlukom plenarnog zasjedanja MONEYVAL-a.

“To znači da bi Deklaraciju MONEYVAL-a proslijedili FATF-u koji je ključna međunarodna institucija koja kontrolira međunarodne finansijske transakcije kako na nivou te grupe, tako i njihovim regionalnim segmentima. Obaviješteni smo da će FATF po dobijanju te deklaracije započeti  proces priprema restriktivnih mjera prema BiH i te će pripreme trajati naredne dvije sedmice jer se 24. juna održava  plenarno zasjedanje u Parizu” – kazao je Lagumdžija.

Naglašava da je BiH upozorena na činjenicu da ukoliko plenarno zasjedanje potvrdi restriktivne mjere koje će predložiti FATF, a ukoliko BiH u međuvremenu ne ispuni uvjete, da će trebati  nam mnogo više vremena da se restriktivne mjere ukinu.

Ministar Lagumdžija stoga je pozvao Ministarstvo pravde BiH da učini dodatne napore da bi se eventualna sporna pitanja usaglasila, mada Lagumdžija ističe da još nije jasno rečena niti jedna konkretna primjedba na Krivični zakon osim apstraktne priče o prijenosu nadležnosti s Republike Srpske na BiH, ali „niko ne može uočiti o čemu se radi“.

Podsjetio je da je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar dobar primjer jer je ulažući napore na usaglašavanju BiH  uspjela u oba doma usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti.

Lagumdžija je pozvao i rukovodstvo i delegate Doma naroda da u narednih nekoliko dana izvrše dodatne konsultacije i zakažu hitnu sjednicu i  donesu izmjene Krivičnog zakona, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH nastavit će intenzivno lobiranje  međunarodnih zvaničnika radi ublažavanja posljedica.

Podvukao je da činjenica da jučer nije bilo moguće dobiti odgovor o kojim se nadležnostima radi, govori o tome da se očigledno radi o politikantskim potpuno nerazumnim zahtjevima i zbog toga poziva na usvajanje ovih izmjena jer se time daje šansa BiH da ipak ispravi učinjeno.

“Imamo dovoljno vremena da, ukoliko postoji dobra volja onih koji su sve ovo blokirali, ovaj posao može biti završen prije 24. juna. Odluka da se ne usvoje izmjene Krivičnog zakona BiH je nerazumna i protiv svih građana BiH je neovisno gdje oni žive” – ponovio je Lagumdžija, te jasno poručio da je situacija mnogo ozbiljnija nego što to neki prikazuju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision