Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Zlatko Lagumdžija pred Vijećem sigurnosti: Rusija podiže tenzije u BiH, vlasti RS-a podrivaju ustavni poredak

Pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija je sinoć održana sjednica na temu Bosne i Hercegovine, a obratio se i stalni predstavnik BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Govor Lagumdžije stigao je nakon obraćanja članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta. Na samom početku, žestoko je kritikovao politiku Rusije u Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu pozivanja na ovaj sastanak.

“Važno je ozbiljno se zabrinuti zbog toga što se ovo Vijeće instrumentalizira kao javna pozornica na štetu Bosne i Hercegovine. Nema veze s zabrinutošću zbog situacije u Bosni i Hercegovini, već s zloupotrebom moći u Vijeću kako bi se perpetuirala jednostrana i opasna naracija.

Ruska Federacija je više puta pokazala svoju zabrinutost samo za jednim dijelom BiH. Podsjetit ću na riječi ruskog PR-a iz maja 2023.: ‘Dejtonska višenacionalna vizija zemlje je u opasnosti. Klasični neokolonijalni zapadni pristup Zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini predstavlja stvarnu prijetnju provedbi Mirovnog sporazuma. Štaviše, to podriva same temelje državnosti Bosne i Hercegovine i krši temeljna prava njenih konstitutivnih naroda, time dodatno povećavajući napetosti'”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision