Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Zlatko Hurtić – Sankcije EU bi ugrozile bh. izvoz

Ako Evropska unija ukine povoljniji režim koji sad imaju kompanije iz Bosne i Hercegovine pri izvozu to će, zasigurno otežati ekonomsku poziciju BiH, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar. Prema njegovim riječima, najviše će to pogoditi sektor bh. ekonomije koji je izvozno orjentiran.
“Njemačka, Italija, Austrija su naša najvažnija tržišta za izvoz i ukoliko naše firme budu imale teže uvjete to će samo izazvati negativne posljedice, pad aktivnosti i onda se sve reflektira na plaće uposlenih i pad zapošljavanja. Svaki novi problem koji BiH ima sa Evropskom unijom se osjeti na ekonomiji”– kaže Hurtić.
Evropska komisija za proširenje i komesar Štefan Fule uputili su Vijeću EU i Evropskom parlamentu prijedlog odluke o suspenziji asimetričnog trgovinskog režima sa Bosnom i Hercegovinom od kraja iduće godine.
Suspenzija i trgovinske sankcije su predložene zbog toga što BiH nije uskladila trgovinski režim sa Hrvatskom, a nakon njenog ulaska u Evropsku uniju. Hrvatska je tražila da i dalje ima prava koja je imala kao članica CEFTA, međutim, to su bh. vlasti odbile.
No, Brisel je u ovom slučaju zatržaio od BiH da postigne dogovor, a u suprotnom će se naći ponovo na meti sankcija. Ukoliko, pak, BiH do kraja iduće godine riješi ovaj problem, naša privreda će i dalje moći po povoljnijem režimu izvoziti na evropska tržišta.
Da se ne radi o bezazlenom upozorenju Brisela najbolje govori činjenica da je od prije nekoliko mjeseci Njemačka postala najjači trgovinski partner BiH te bi bilo kakav poremećaj u tom odnosu dobrano osjetila i bh. ekonomija.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision