Petak, 16. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 9° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Oktobra. 2020. Zanimljivosti
Zimska depresija je na pragu: Kako je savladati u vrijeme pandemije koronavirusa
Dodaje kako zbog nedostatka sunčeve svjetlosti neurotransmiteri koji su odgovorni za lučenje hormona raspoloženja (melatonin i seratonin) luče u manjoj količini te je ključno izlagati se dnevnoj sunčevoj svjetlosti u što većoj mjeri i boraviti na otvorenom u prirodi. Pored toga, san i zdrava ishrana uz kvalitetne kontakte i druženje su značajni u suočavanju s ovim poremećajem.

Stručnjaci predlažu da se, ako se ne želite izlagati riziku zaraze infekcijom prilikom druženja s manjim grupama ljudi, počnete baviti trčanjem ili praktikujete duže šetnje.

Otkako je u svijetu proglašena pandemija koronavirusa, posjete i pozivi psiholozima su se povećali, govori Čimpo.

“Pozivi i posjete psihologu su se u periodu od početka pandemije razlikovali u odnosu na poteškoće s kojima se pojedinci suočavaju, ali i specifične prilike u kojima su se našli u odnosu na mjere i promijenjene okolnosti. Tako neki ljudi nisu imali priliku da nastave već započeti tretman zbog nedostatka vremena i privatnosti s obzirom na to da je jedno vrijeme bilo moguće podršku dobiti samo online ili putem telefona. S druge strane, jedan broj pojedinaca i porodica je imao potrebu potražiti podršku upravo zbog suočavanja sa stresnim periodom, usklađivanja uloga, razvojnih faza djece, straha od bolesti, ali i gubitaka”, govori Čimpo.

Osim toga, potrudite se redovno i dovoljno komunicirati s ukućanima, ali se nemojte libiti da pozovete stručnjaka onda kada mislite da je to neophodno.

Na koncu, potrudite se da jedete zdravo. Frižider napunite zdravim namirnicama, pogotovo onima koje potiču dobro raspoloženje i energiju (špinat, kompleksni ugljikohidrati, žitarice…). Pijte dovoljno vode i potrudite se stabilizovati raspored spavanja. Izbjegavajte kofein i alkohol što je više moguće.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision