Nedjelja, 14. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 6° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2014. Region, Vijesti
Zilkić: Vjernici zahtjevaju da formiramo stranku

NOVI PAZAR – Reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Adem Zilkić tvrdi da postoje zahthjevi vjernika da formiraju političku partiju, kao i da se ta zajednica žalila sudu u Strazburu zahtjevajući da ih Srbija upiše u registar vjerskih zajednica, a izbriše Zukorlićevu IZ u Srbiji.

Prema riječima Zilkića, vjernici Islamske zajednice smatraju da u Sandžaku “neki politički faktori u posljednje vrijeme, trguju sa Vladom Srbije”, pa zbog toga misle da bi trebalo da postoji neka politička opcija “kako ne bi trpjeli štetu”.

Zilkiću, međutim, kako je rekao Tanjugu, “ne pada na pamet da ulazi u politiku i protiv je svakog “preplitanja vijere i politike”, iako ne može da isključi “neku drugu vaninstitucinalnu mogućnost angažovanja vjernika”. On kaže da je potrebno da se postigne minimum bošnjačkog jedinstva, koje je preko potrebno toj zajednici i kojem teže, kao i da su “uvijek tu da daju podršku tom jedinstvu”.

“Mi u IZ smo zajednica muslimana cijele Srbije i bilo bi vrlo neumjesno da se stavljamo na stranu bilo koje opcije”, naglasio je reis Zilkić.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision