Ponedjeljak, 8. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijest dana, Vijesti
Zenica i Federacija BiH se oprostili od pet komorata Raspotočja – Hiljade ljudi na dženazi u Zenici

U Zenici je klanjana dženaza za pet rudara RMU Zenica koji su poginuli u četvrtak nakon gorskog udara u jami Raspotočje. Nakon toga pet komora, Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halać i Fejzo Isaković, ukopali su na lokalnim mezarjima. Prije dženaze, održana je komemorativna sjednica.

U obraćanju direktor RMU Zenica Esad Čivić izrazio je iskreno saučešće u ime svih komorata.

“Teška tragedija koja nas je zadesila otrgnula je od nas pet komorata koji su časno izvršavali svoje obaveze i zarađivali hljeb sa sedam kora. Unosili su vedrinu u tešku svakodnevnicu, bili su dobri sinovi, muževi i očevi. Rudarska solidarnost pokazat će i u ovom slučaju svoje stalno lice prema onima koji su ostali iza ovih rudara”, rekao je Čivić.

“Velika tuga zadesila je naše mahale, ulice. Smrt bliskih osoba u početku uvijek izaziva nevjericu, nevjericu da su nas napustili”, kazao je predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Mehmed Oruč. On je potsjetio da su “naši prijatelji, komorati, dali svoje živote zarađujući težak hljeb”.

140908073.21_xl“Naši rudari su bili hrabri ljudi, borci, heroji, a iza njih ostaje velika tuga, jaz. Obećavamo da njihove porodice neće biti zaboravljene. Tužni smo, jer ste otišli, a sretni smo, jer smo vas poznavali”, dodao je Oruč. Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica, u čijem je sastavu i kolektiv zeničkih rudnika, obavezao se za pomoć porodicama nastradalih rudara.

140908073.7_xlZajednička dženaza za pet poginulih rudara Rudnika mrkog uglja Zenica klanjana je nakon komemorativnog skupa na platou Kamberović Polja. Tabute sa tijelima poginulih komorata donijeli su njihovi drugovi, radnici, rudari. Dženazu, kojoj je prisustvovao veliki broj imama Medžlisa Islamske zajednice u BiH, predstavnika društveno-političkog, sportskog i kulturnog živote BiH, te predstavnika međunarodnih institucija u BiH, predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Prisustvovalo je više hiljada ljudi.

Tabuti poginulih rudari su, nakon zajedničke dženaze, upućeni mjesnim mezarjima, gdje će biti klanjane pojedinačne dženaze i gdje će rudari biti ukopani. U Federaciji BiH je danas Dan žalosti zbog pet stradalih rudara u jami Raspotočje. Zastave Bosne i Hercegovine su spuštene na pola koplja na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine. U Zenici i Unsko-sanskom kantonu i jučer bio Dan žalosti povodom smrti rudara.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision