Četvrtak, 4. Septembra 2014.
Unsko-sanski kanton 26° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Zemljotres u Zenici – Čeka se spašavanje rudara iz rudnika Raspotočje, porodicama niko ništa ne govori

Nakon što je Zenicu danas oko 16:30 sati pogodio zemljotres jačine 3,5 stepeni Richterove skale u rudniku Raspotočje došlo je do “gorskog udara” i obrušavanja materijala prilikom čega su dvojica rudara povrijeđena, a osam ih je zarobljeno u jednoj od jamskih prostorija.

Kako javlja reporter portala Klix.ba s mjesta događaja, ekipe Hitne pomoći Zenica su odmah nakon nesreće izvukle povrijeđene rudare i prevezle ih na Odjel urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica i njihove povrede nisu opasne po život.

“Iza 17 sati dva rudara su dovezena stabilnih životnih parametara, nisu životno ugroženi. U toku je dijagnostička obrada, a nema podataka o drugim povrijeđenim rudarima”, kazao je načelnik Urgentnog odjela Kantonalne bolnice Zenica Kasim Spahić.

Ekipe Hitne pomoći još uvijek pristižu, a u toku je akcija spašavanja osam rudara koji su zarobljeni u jednoj jamskoj prostoriji rudnika Raspotočje. Oformljena je četa za spašavanje koji će što prije pokušati izvesti rudare na sigurno.

Esad Čivić, direktor Rudnika mrkog uglja u Zenici u razgovoru za Klix.ba je potvrdio da je u rudniku trenutno zatrpano osam rudara.

“Dvije čete se nalaze u samom rudniku, jedna čisti, a druga je tu u stanju pripravnosti. Pored toga, na površini se nalazi i skupina ljudi koji su spremni da siđu u rudnik i pomognu unesrećenima ukoliko bude potrebe za tim”, kazao je je Čivić za Klix.ba.

On je pojasnio kako se rudarima koji su zarobljeni u rudniku kisik doprema posebnim cijevima, te istakao kako se dužina nasipa kojeg treba otkopati procjenjuje na tridesetak metara.

“Ipak se nadamo da je toga dosta manje”, dodao je.

Porodice rudara trenutno se nalaze pred rudnikom gdje čekaju informacije o njihovom stanju. Međutim, niko im ne želi reći ko su rudari koji su ostali u jami.

“Niko nam ništa ne želi reći. Zar je moguće da ne znaju ko je zarobljen ako su stupili s njima u kontakt kako kažu i imaju uspostavljenu liniju”, ogorčeno su nam rekli.

Na mjestu nesreće stigla je ekipa Federalne inspekcije, uprava rudnika, a na putu su i generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i premijer FBiH Nermin Nikšić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision