Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Augusta. 2017. Bosna i Hercegovina
Zemlje regije traže pomoć Evropske komisije u sporu sa Hrvatskom

Četiri zemlje članice Komorskog investicionog foruma – BiH, Srbija, Makedonija i Crna Gora – uputile su danas dopis Evropskoj komisiji (EK) u kome osuđuju jednostranu odluku Hrvatske da uvede nove standarde i poveća takse za fitosanitarni pregled prilikom uvoza voća i povrća.

U dopisu stoji kako je riječ o izuzetno štetnoj mjeri koja za cilj ima da izvoznike iz trećih zemalja stavi u nekonkurentan položaj.

Dodaje se i da ova mjera krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala sa Evropskom unijom (EU) i u kome se navodi da od dana stupanja na snagu ovog Sporazuma neće biti uvođenja novih carinskih opterećenja na uvoz ili izvoz, niti će se one koje se već primjenjuju uvećavati.

U saopštenju stoji da je odlukom hrvatske Vlade predviđena naknada za inspekciju i kontrolu usklađenosti voća i povrća uvezenih iz trećih zemalja (onih van EU) povećana  22 puta u odnosu na prethodni period.

Iz Komorskog investicionog foruma Evropsku komisiju upozoravaju kako treba uzeti u obzir da donošenje ovog pravilnika ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između zemalja regiona i EU i stvara značajnu ekonomsku štetu. Nadaju se da će EK poduzeti sve moguće korake iz svoje nadležnosti i pomoći rješavanje ovog problema.

Više takse zbog većeg obima posla hrvatskih graničnih inspektora

U dopisu koji je, kao odgovor na upit novinara BHRT-a, uputilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske navodi se kako je cilj navedenog Pravilnika prvenstveno zaštita potrošača, koju osiguravaju provedbom detaljne kontrole voća i povrća koje se uvozi u Hrvatsku.

Navode da je, s obzirom na činjenicu da učinkovitija kontrola na granicama zahtjeva širi obim posla i veći angažman graničnih inspektora, naknada za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržnim standardima podignuta sa 90 kuna na 2.000 kuna.

“Vjerujemo da je i našim kolegama u Bosni i Hercegovini osnovna zadaća osiguravanje zdravstveno ispravnih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda svojim građanima”, stoji u dopisu hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Dodaje se da su, u razdoblju od 21.-27. jula 2017. godine, fitosanitarni inspektori pregledali ukupno četiri pošiljke voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, te da “nijedna pošiljka nije bila nesukladna, odnosno voće i povrće je nesmetano otpremljeno u Hrvatsku”.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, takođe, tvrdi kako do sada iz Bosne i Hercegovine nije zaprimilo nikakve predstavke vezane uz navedeni Pravilnik.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision