Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Željka Cvijanović mandatarka za sastav Vlade Republike Srpske – Bosić: Imenovanje Željke loša vijest za RS

U skladu sa ovlaštenjima predsjednika entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik je danas za mandatarku za sastav nove entitetske vlade imenovao Željku Cvijanović. On je rekao da je osigurana skupštinska većina za izbor nove entitetske Vlade koju čine SNSD, DNS, SP i dva nezavisna poslanika. Željka Cvijanović je članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), i aktuelna premijerka manjeg bh. entiteta. Ona ima rok od 40 dana da Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS) predloži novi sastav Vlade. Govoreći na pres konferenciji, neposredno nakon što je imenovana za mandatarku, Željka Cvijanović je je rekla kako će ekonomija imati prioritet u radu nove vlade, kao i osiguravanje novih radnih mjesta. Ona je dodala kako će Vlada morati snažnije intervenirati u javnom sektoru. Željka Cvijanović rođena je 1967. godine u Tesliću, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Univerzitetsko obrazovanje sticala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, te Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Profesorica je engleskog jezika, a završila je i postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u oblasti diplomatsko – konzularnog prava. Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevoditelj, a potom i asistent u Misiji Evropske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama. Obavljala je i poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije. U Vladi RS-a, koja je bila u mandatu od 2006. godine, bila je ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS. Premijerka RS-a postala je u prošlom mandatu Vlade, naklon što je na to mjesto došla u trenutku kada je premijersku fotelju napustio Aleksandar Džombić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić smatra da je “loša vijest” za Republiku Srpsku to što je Željka Cvijanović mandatarka za sastav nove Vlade RS. “To je direktan kontinuitet politike koja vodi Republiku Srpsku u sve dublje siromaštvo”, tvrdi Bosić. Kandidovanjem Željke Cvijanović za mandataraku, Milorad Dodik pokušava da, kako navodi Bosić, osigura “bezrezervnu lojalnost svojoj politici, čiji je glavni zadatak zaštita onih koji su odgovorni za milionske pljačke Republike Srpske i enormno bogaćenje malog broja ljudi”.

Zaštita odgovornih za pljačku fabrike glinice “Birač”, ubacivanje budžetskog novca u banke i isisavanje novca iz njih u privatne džepove, uništavanje javnih preduzeća i mnoge druge pljačke narodnog novca treba da ostanu nekažnjene. Nažalost, korupcija je u samoj osnovi vlasti na čijem su čelu bili Dodik i Cvijanović i to pokazuje i način na koji pokušavaju da ostanu na vlasti kupovinom poslaničkih mandata”, rekao je Bosić. On smatra da će odgovornost za dalje urušavanje Republike Srpske prvenstveno snositi stranke i poslanici koji podrže Željku Cvijanović u Narodnoj Skupštini RS, a Vlada na čijem je čelu korumpirani predsjednik, izabrana glasovima korumpiranih poslanika neće imati nikakav legitimitet.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision