Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Jula. 2017. USK
Željeznice FBiH “deblokirale” Bosansku Krajinu, kreće teretni saobraćaj

Uvođenjem linije teretnog željezničkog saobraćaja prema Našicama,  praktično je  u saobraćajnom smislu “deblokirana” Bosanska Krajina. 

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su s partnerskim željezničkim operatorom na prugama u Hrvatskoj – PPD Transport d.o.o. Zagreb dogovorile prevoz oko 20.000 tona sirovog gipsa do kraja tekuće godine. Ovaj prevoz će se realizirati za potrebe cementare Našicecement d.o.o. iz Našica čiji su dugogodišnji dobavljač Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa.

Ovim je praktično deblokirana Bosanska Krajina u smislu teretnog željezničkog saobraćaja, a uspostavljanjem turističkog voza “Unskom prugom” 7. jula, te završetkom elektrifikacije ove pruge, bit će otklonjena i blokada putničkog željezničkog saobraćaja prema Bihaću, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Javnog preduzeća Željeznice FBiH.

Prve kompozicije voza od 18 vagona i oko 1.000 neto tona iz željezničke stanice Kulen Vakufa već su otptemljene , a dalji prevoz će se   realizovati prema planiranoj dinamici korisnika.

Ovaj ugovoreni prevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko-sanskog kantona.

Kako se navodi, ŽFBiH je sa partnerima učinila maksimalne napore kako bi kod ovog prevoza postigla tržišno prihvatljive uslove za korisnika. Našicecement ima asortiman i drugih roba koje su izvozno i uvozno orjentisane prema tržištu BiH. Također, i Rudnici gipsa iz Donjeg Vakufa imaju svoje planske aktivnosti usmjerene na plasman gipsa i za druge destinacije u regionu.

– I ovim primjerom mi smo pokazali da smo kičma razvoja ove zemlje. Naš cilj je deblokada Bosanske Krajine u transportnom i putničkom željezničkom saobraćaju. Na taj način Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine će na najbolji način ostvariti svoju misiju, a to je slobodan i neometan protok ljudi i roba na teritoriji cijele države – izjavio je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision