Friday, 12. August 2022.
Unsko-sanski kanton 26° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Jula. 2022. Svijet
Zelenski: Oružje sa Zapada mijenja stanje na bojnom polju u korist Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svome posljednjem obraćanju kazao je kao je Ukrajina sada u mogućnosti da nanese ozbiljne gubitke Rusiji i da dolazak zapadnog oružja mijenja omjer snaga na ratištu.

“Sve je teže ruskim snagama da zadrže svoje pozicije na okupiranoj teritoriji. Korak po korak napredujemo, uznemiravamo linije opskrbe okupatora i identifikujemo i neutralizujemo kolaboracioniste”, kazao je Zelenski.

Valerij Zalužni, glavnokomandujući general ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da pravovremeni dolazak sistema dugodometne artiljerije kao što je Himars pomogao u promjeni stanja na bojnom polju.

“Uspjeli smo da stabilizujemo situaciju. Kompleksno je, napeto, ali pod potpunom kontrolom. Važan faktor koji doprinosi našem održavanju odbrambenih linija i položaja je pravovremeni dolazak M142 HIMARS-a, kojim se vrše hirurški precizni napadi na neprijateljske kontrolne tačke, skladišta municije i goriva”, rekao je Zalužni.

CNN je uspio da identifikuje blizu 20 napada daleko u pozadini ruskih linija u regijama Donjecka, Luganska, Mikolajeva i Hersona. Neki od ovih napada su izazvali velike eksplozije i ponavljajuće detonacije.

Oleksij Danilov, sekretar nacionalnog sigurnosnog i odbrambenog vijeća rekao je kak oje zahvaljujući dolasku oružja ukrajinska vojska uspjela da uspostavi ravnotežu na određenim položajima i da je situacija puno drugačija u odnosu na mjesec ranije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision