Utorak, 21. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Jula. 2020. Zanimljivosti
Zelena rezidba – Mjera koju trebate obaviti do kraja jula!

Zelena rezidba može da ispolji i pozitivne i negativne efekte i zato je veoma važno da se odredi pravo vrijeme i način njenog izvođenja.

Veoma bitno da se obavi zelena rezidba koja će sprječiti bujnost i regulisati ravnomjernu osvjetljenost krune stabla kako bi se pripremio rod za iduću godinu i kako bi voće što bolje rodilo.
Rezidbom na zeleno postiže se i bolja obojenost plodova, što se posebno odnosi na sorte jabuka sa crvenom pokožicom, a ujedno omogućava se i bolja i lakša zaštita od biljnih bolesti i štetočina. Iz tih razloga zelena rezidba se najviše preporučuje kod bujnih sorti koje su kalemljene na bujnim podlogama kao što su: Gloster, Greni Smit, Jonagold i druge. Zelenom rezidbom ne bi trebalo uklanjati više od 30 odsto zelene mase po stablu, jer u suprotnom može doći do poremećaja fotosinteze, a samim tim i slabe ishranjenosti plodova, kao i do pojave sunčanih ožegotina na plodovima.

Prilikom zelene rezidbe jabučastih i koštičavih vrsta i sorti voćaka, najviše se primjenjuje – povijanje, savijanje, pinciranje, potpuno uklanjanje, djelimična defloracija. Zelena rezidba se obavlja u toku ljetnjih meseci (juni, juli), obično savijanjem izbojaka iz tekuće vegetacije (posebno bujnih i suvišnih izbojaka).

Ljetno orezivanje neizostavno je u gajenju voća. Ovoj mjeri poljoprivredni proizvođači neopravdano pridaju malo značaja, a jedan od razloga je što se vrijeme njenog izvođenja poklapa sa drugim poljoprivrednim radovima pa se zbog toga ova operacija zapostavlja. Izvodi se u zavisnosti od vrste i namjene, od kraja juna do kraja jula.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision