Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Novembra. 2014. USK, Vijest dana
Zbog poreznih dugovanja prodaje se imovina “Agrokomerca”

Prema zvaničnim podacima Federalne porezne uprave dugovanja privrednih subjekata po osnovu poreza, doprinosa, taksa i drugih naknada na do 30-og septembra ove godine iznose skoro jednu milijardu i 641 milion konvertibilnih maraka.

Ova brojka koju čine glavnica i kamata, ne samo da pokazuje dugovanja javnih prihoda, već postavlja i pitanje kako ih naplatiti. Jedan od velikih dužnika je i velikokladuški Agrokomerc.

U spomenutoj  sumi dugovanja preduzeće „Agrokomerc“ zauzima visoko peto mjesto.

Prema riječima Adise Muhić, stručne savjetnice za odnose sa javnošću Federalne porezne uprave, dugovanja „Agrokomerca“ su evidentirana i nastoje se naplatiti odgovarajućim mjerama.

Kako je navela Muhićeva, tokom 2012. i 2013. godine Porezna uprava je u tri navrata organizirala javnu prodaju zaplijenjene imovine Agrokomerca kao poreznog dužnika. Imovina je dobila novog vlasnika na drugoj aukciji koja je organizirana krajem marta 2013. godine.

Prodat je poslovni kompleks Farme purana Bajrići/Cazin na kojoj se nalazi sedam peradarnika i portirnica sa sanitarnim čvorom u vrijednosti od 255.000,00 KM. Početna cijena  spomenute imovine, što vrijedi podsjetiti, iznosila je skoro 400 hiljada KM. Porezna uprava, prema riječima Muhićeve, nastavlja sa organizacijom aukcijske prodaje 20-og novembra ove godine, kada će se kupcima ponuditi nekoliko devastiranih, ali vrijednih nekretnina.

I u narednom periodu, kako je kazala, nastaviće se zapljena i prodaja imovine, ne samo kada je riječ o „Agrokomercu“, već i u pogledu naplate javnih prihoda drugih poreznih obveznika čija su dugovanja evidentirana kod Porezne uprave FBiH.

Ovim povodom, novinari RTVUSK-a su pokušali kontaktirati Aldina Šuvića, direktora „Agrokomerca“, no on na pozive nije odgovorio. Od bliskih saradnika direktora Šuvića dobili su odgovor kako se radi o obimnom poslu sumiranja informacija za što bi trebalo nekoliko dana.

Informaciju koju nisu mogli dati nadležni u „Agrokomercu“, postoji na web sajtu Porezne uprave. Na prodaji je šest temelja peradarskih farmi u Varoškoj Rijeci, opština Bužim, koje su izgrađene 1979. godine, ali su sve devastirane, te pomoćni objekat i zemljište uz privrednu zgradu. Početna cijena za ove nekretnine je blizu 625.000  KM. Pored ovih, na prodaji su i nekretnine u Lubardi po početnoj cijeni od 537.000 KM.  Riječ je o šest temelja peradarskih farmi, takođe devastiranih, trafo stanici, te dva pomoćno-poslovna objekta.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision