Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Augusta. 2017. Bosna i Hercegovina
Zbog ekstremnih vrućina ugrožena poljoprivredna proizvodnja u BiH
Cjelokupna poljoprivredna proizvodnja na području Federacije BiH već duži vremenski period se suočava s brojnim problemima, a najteže stanje je ovih dana zbog vala ekstremnih vrućina koje su poljoprivrednicima nanijele ogromnu štetu.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH za Klix.ba su kazali da je višednevna suša najviše štete nanijela na području Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Posavskog kantona.

“Stanje je katastrofalno za kukuruz, silažni kukuruz, voće i povrće. Za one kulture koje se sad beru za 50 posto je manji urod, a šta će na kraju biti ne znamo. Za određene kulture je kasno da kiša i sad padne. Ako gledamo od proljeća dosad, ukupna šteta u procentima u svim kulturama iznosi blizu 70 posto. Voće je dosta stradalo, a ono što su mrazevi ubili sada je suša sahranila”, kazao je za naš portal predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Zbog svih problema s kojima su se poljoprivrednici susretali proteklih mjeseci te katasrofalnog stanja koje je kulminiralo ekstremnim temperaturama zraka gdje se živa penje i iznad 40 stepeni celzija, Bićo je najavio upućivanje inicijative za proglašenje stanja elementarne nepogode Vladi FBiH.

“Danas poslijepodne, eventualno sutra, ću uputiti inicijativu za područja koja je suša najviše pogodila, a riječ je o Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Posavskom kantonu. Ovo su područja na kojima se velike površine sade žitaricama, odnosno kukuruzom i silažnim kukuruzom te voćem”, pojasnio je Bićo.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision