Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Jula. 2014. USK, Vijesti
ZBOG DUGOVANJA PORODILJAMA CENTRIMA ZA SOCIJALNI RAD PRIJETI BLOKADA

BIHAĆ, 23. jula – Zbog dugovanja po osnovu porodiljskih naknada, centri za socijalni rad u Unsko-sanskom kantonu našli su se u bezizlaznoj situaciji.

Porezna uprava je tako, nakon provedenog inspekcijskog nadzora, Centru u Cazinu naložila da izvrši uplatu dodatnih obaveza koje iznose preko 200 hiljada KM, a koje se odnose na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje i za nezaposlenost porodiljama u radnom odnosu. Sve to čeka i ostale centre za socijalni rad.

Upravo iz tog razloga sazvan je sastanak kojem su prisustvovali direktori svih centara, predstavnici Kantonalnog ureda Porezne uprave, OSCE-a , predstavnici općina Velika Kladuša i Bihać, ali ne i relevantnih predstavnika Vlade USK, koja je i u obavezi da sredstva za porodilje uplati na račune centara za socijalni rad.

Koliko država, odnosno Kanton, vode računa o najmlađim stanovnicima, govori činjenica da su porodilje posljednju naknadu za septembar prošle, dobile u aprilu ove godine. Ovaj problem prisutan je unazad nekoliko godina, ali je eskalirao kada je Kantonalni ured Porezne uprave, nakon provedenog inspekcijskog nadzora, Centru u Cazinu naložio da izvrši uplatu dodatnih obaveza koje iznose preko 200 hiljada KM, a koje se odnose na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno i za nezaposlenost porodiljama u radnom odnosu.

Kako je na današnjem sastanku rečeno, problem uplate doprinosa porodiljama u radnom odnosu rezultat je neusklađenosti Zakona o doprinosima F BiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH po kojem je obveznik uplate doprinosa onaj koji isplaćuje naknade, u ovom slučaju centri za socijalni rad, te Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom Unsko-sanskog kantona, po kojem je poslodavac obavezan da uplati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i nezaposlenost.

Cazinskom Centru za socijalni rad prijeti prinudna naplata, koja čeka i ostale centre. Ukoliko dođe do ovakvog koraka ove ustanove bit će potpuno blokirane, a samim tim i njihovi korisnici, koji ionako primaju najminimalnije naknade, koje kasne i po nekoliko mjeseci.

Da bi se takva situacija izbjegla, Mensura Šarić, direktorica Kantonalnog ureda Porezne uprave u Bihaću, spremna je, kaže, na svaki vid dogovora, odnosno potpisivanje sporazuma sa odgodom plaćanja. Na današnjem sastanku nije bilo kompetentnih s kojima bi se mogao potpisati taj sporazum, a to su predstavnici nadležnih ministarstava i Vlade, koja je i dužna doznačiti sredstva centrima preko kojih porodilje dobijaju naknadu.

Ozbiljnost problema prepoznali su u općinama Bihać i Velika Kladuša, koje su spremni na svaki vid saradnje, iako se pitanje porodiljskih naknada njih ne tiče direktno. Konkretnih zaključaka nije bilo, osim onog da je pitanje više političko i da se u rješavanje treba tražiti u Vladi i Skupštini Kantona.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision