Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 27° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Završen sastanak koalicionih lidera iz FBiH: Optimizma ne nedostaje, puno zadataka pred svima

Završen je sastanak predsjednika vladajućih koalicionih stranaka iz entiteta Federacija BiH Bakira Izetbegovića (SDA), Dragana Čovića (HDZ BiH) i Fahrudina Radončića (SBB) sa čelnicima Vijeća ministara BiH koji je održan u Predsjedništvu BiH. Kako su kazali lideri koalicionih stranaka nakon sastanka, zadovoljni su dogovorenim detaljima, te istakli optimizam u rješavanju nagomilanih problema.

Fahrudin Radončić je kazao da je koalicija je jaka kao kuća, ali da dođe vrijeme kada je treba iz temelja pospremiti, što je urađeno na današnjim i jučerašnjim višesatnim sastancima.
“Otvorili smo 50-tak veoma ozbiljnih tema i zadaća koje želimo ubrzati, a koje se tiču našeg bržeg evropskog puta, ekonomskih reformi i boljeg i složnijeg rada u koaliciji. Dodao je i kako je zadovoljan načinom pregovaranja i dogovaranja u koaliciji te kako će od toga najviše koristi imati razvoj BiH”, kazao je Radončić.
Dragan Čović je kazao da na tragu sinoćnjih razgovora da tri stranke prenose atmosferu na drugi dio stranaka koje bi zajedno trebale raditi kako bi u Vijeću ministara i u Parlamentu ubrzano donosili odluke kako bi evropski put bio izdinamiziran da do kraja sljedeće godine BiH dobije kandidatski statusza EU.
“Sljedeće sedmice ćemo sjesti svi zajedno da razgovaramo o Koridoru 5C. U svakom slučaju mislim da idemo dosta dobrim putem i ako ovako nastavimo moći ćemo reći da smo rastjerali crne oblake iznad BiH”, zaključio je lider HDZ-a.

Bakir Izetbegović je kazao da je da se lideri koalicionih stranaka u Federaciji trebaju češće susretati, jer postoji volja da se problemi prevazilaze. “Prošli smo kroz odnose u Vijeću ministara, kadrovska pitanja. razgovarali o kliničkom dugu, akcizama, pravilniku o lijekovima i dogovorili jedan temeljit sastanak koji će se isključivo odnositi na izgradnju Koridora 5C”, izjavio je Izetbegović na press konferenciji. Na pitanje novinara o očekivanjima nakon Lokalnih izbora i referenduma u RS-u, Izetbegović je kazao da se nada da vremena nakon referenduma neće ni biti te da referendum neće ni biti održan, a nakon Lokalnih izbora da će se stišati tenzije.
Radončić je kazao da se trude raditi kao da nije predizborna kampanja, u potpunosti posvećeni građanima, te da će nakon Lokalnih izbora koalicija moći raditi još snažnije na Lokalnim izborima, te se složio sa mišljenjem Izetbegovića o referendumu.
Čović je izrazio nadu da će HDZ dobiti načelničke pozicije, te da će se opravdati njihova očekivanja iz predizborne kampanje. Čović je ponovio da ne očekuje da će nešto biti drugačije 26. u odnosu na 24. septembar. Na pitanje novinara da li su riješili krizu u Federaciji Bosne i Hercegovina, te da li su riješili pitanje Zakona o igrama na sreću, Izetbegović je kazao da HDZ smatra da ima i boljih modela za ovaj Zakon, ali da on smatr i da je i sadašnji prijedlog zasad dobar. “Za ostalo smo dogovorili da nema preglasavanja, nego da ćemo sve dogovarati zajedno”, zaključio je Bakir Izetbegović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision