Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Novembra. 2022. Svijet
Završen samit G20 na Baliju: Osuda Rusije zbog rata u Ukrajini

Članovi grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija (G20) okončali su večeras samit na Baliju deklaracijom koja oštro osuđuje rat u Ukrajini, upozoravajući da sukob pogoršava ionako osjetljivu svjetsku ekonomiju. 

U završnoj izjavi samita svjetski lideri su osudili ratni sukob na istoku Evrope, uprkos podjelama unutar grupe, koja uključuje ne samo Rusiju, već i zemlje poput Kine i Indije, koje imaju značajne ekonomske veze s Moskvom i nisu direktno kritikovale rat, javlja Slobodna Evropa (RSE).

“Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on uzrokuje ogromnu ljudsku patњu, kao i da pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji”, piše u završnom saopšteњu.

Upotreba riječi “većina članica” bila je jasan pokazatelj podjela, kao i priznaњe da su “postojali drugačiji stavovi i različite procjene”, kao i da G20 “nije forum za rješavaњe bezbjednosnih pitaњa”, piše RSE.

Nakon zatvaraњa samita, indonežanski predsjednik i domaćin G20 Joko Vidodo rekao je na konferenciji za novinare da su se “svjetski lideri složili oko sadržaja deklaracije, odnosno osude rata u Ukrajini” koji narušava њen teritorijalni integritet.

Međutim, neke od riječi korištenih u deklaraciji ukazuju na neslagaњe među članicama oko pitaњa Ukrajine.

“Ovaj je rat izazvao ogromnu patњu, a takođe je ugrozio globalnu ekonomiju koja je i dalje raњiva nakon pandemije, što je takođe uzrokovalo prehrambenu i energetsku krizu, kao i finansijsku krizu. G20 je raspravljao o uticaju rata na globalnu ekonomiju”, rekao je Vidodo.

Dokument od 17 stranica velika je pobjeda za Sjediњene Države i њihove saveznike koji su se zalagali da se samit završi oštrom osudom Rusije.

Usvajaњe zajedničke deklaracije zahtijevalo bi da je prihvate lideri koji dijele bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom – ponajviše kineski predsjednik Si Đinping, koji je nekoliko sedmica prije invazije proglasio prijateljstvo “bez granica” između Kine i Rusije, i indijski premijer Narendra Modi.

Iako se Indija vidno distancirala od Rusije, maњe je jasno je li došlo do promjene stanovišta u odnosu na Kinu. 

Kineski lider Si pozvao je na prekid vatre i pristao na protivljeњe upotrebi nuklearnog oružja u nizu bilateralnih sastanaka sa zapadnim liderima na marginama G20, ali nije javno naznačio da se obavezuje da uvjeri svog “bliskog prijatelja” Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision