Tuesday, 26. September 2023.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2023. USK
Zatvaranje graničnog prelaza Bogovolja – Hadžin Potok  izazvalo negodovanje u cijelom USK

Preko stalnog graničnog prelaza Bogovolja – Hadžin Potok od srijede više nije dozvoljen međunarodni saobraćaj putnika. Odluka je izazvala oštre reakcije u Unsko-sanskom kantonu, čiji je premijer Mustafa Ružnić pisao Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Premijer smatra da za ovu odluku nema jasnih kriterija i da može imati negativne efekte. Granični prijelaz Bogovolja – Hadžin Potok moguće je  preći samo uz posebnu propusnicu koju imaju lokalni stanovnici uz granicu. Stvorit će to nesagledive posljedice. Smatra to i cazinski gradonačelnik Nermin Ogrešević podsjećajući kako je Unsko-sanski kanton, kanton s najbrojnijom dijasporom i da je upravo tim prijelazom gravitirao veliki broj putnika u ljetnim danima.

Promjenu odluke traži i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić tvrdeći kako za nju nema jasnih kriterija I da je – politička.

“Sama poruka da jedan granični prijelaz koji je u Krajini bio spas za sve nas kada su ogromne gužve. Samo trebaju svi doći na Maljevac ili Izačić i vidjeti šta se dešava od petka do ponedjeljka i svima bi bilo jasno. To što se u međuvremenu novi prijelazi otvaraju je politička poruka cijeloj Krajini”, kaže Ružnić.

A na graničnom prijelazu Maljevac velike gužve. Oni koji tu prolaze često, kažu – ništa novo. Ponekad se zna desiti i da čekaju do četiri sata, a sada kada se zatvorio još jedan prijelaz, vjeruju da će biti i gore. Lokalne vlasti traže da ovaj kanton dobije, ne jedan, već još tri granična prijelaza. U suprotnom će duge kolone i višesatna čekanja biti uobičajena pojava kao i do sada.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision