Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Marta. 2023. Bosna i Hercegovina
Zastupnički dom na djelu: Na istoj sjednici moraju spriječiti povećanje plaća funkcionerima i usvojiti Budžet za 2023. godinu

U srijedu 29. marta bit će održan hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine.

Prva tačka dnevnog reda je Prijedlog Zakona o dopunama Zakona plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovini čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Zastupnici će se prvo izjasniti o proceduri razmatranja ovog zakona jer je Predsjedništvo zatražilo da se razmatra po hitnom postupku.

Ovaj zakon je inicirao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović na sjednici Predsjedništva BiH koji je i svoju podršku prijedlogu Budžeta institucija BiH uslovio usvajanjem ovog zakona, a čiji je cilj zaustaviti povećanje plaće visokih funkcionera među kojima su članovi Predsjedništva BiH, zastupnici, delegati, ministri u Vijeću ministara BiH…

Prema osnovici koja je 600 KM, a imajući u vidu povećanje plaća funkcionera iz prošle godine, to bi značilo da bi u konačnici po novom obračunu visoke plaće funkcionera bile uvećane za oko 1000 KM.

U prijedlogu koji je utvrdilo Predsjedništvo BiH na sjednici 20. marta navodi se da će se plaće i naknade imenovanim i izabranim licima u institucijama BiH koja imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavati po osnovici 535 KM.

U obrazloženju Prijedloga je navedeno da je u skladu s Ustavom BiH jer neće doći do smanjenja primanja zvaničnika u institucijama BiH već će njihova primanja ostati na postojećem nivou. Također, navodi se da bi povećanje plaća funkcionerima produbilo nesrazmjer između najviših i najnižih plaća u institucijama BiH, a cilj povećanja osnovice je bilo povećenja plaća vojnicima, državnim policajcima, uposlenicima u institucijama sa nižim primanjima. 

Isti prijedlog Zakona Predsjedništvo BiH uputilo je i Domu naroda PS BiH. Sjednica tog doma još nije zakazana, ali se očekuje da bude nakon sjednice Predstavničkog doma, a do 31. marta.

Druga tačka je Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Zastupnici će se prvo izjasniti o proceduri jer je Predsjedništvo BiH predložilo da se razmatra po hitnom postupku. Prijedlog Budžeta je u iznosu od 1.163.212 KM. 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision