Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Aprila. 2024. Svijet
Zastrašujuće upozorenje: Ukoliko Rusi napadnu linija fronta u Ukrajini će se potpuno raspasti

Postoji veliki rizik da će se linija fronta u Ukrajini urušiti ako ruske snage ovog ljeta pokrenu novu ofanzivu, rekli su za Politico visoki ukrajinski vojni izvori koji su željeli ostati anonimni.

Za Politico je govorilo nekoliko viših oficira iz ukrajinske armije pod uslovom anonimnosti.

Prema riječima oficira koji su služili pod generalom Valerijem Zalužnim, vrhovnim komandantom ukrajinskih oružanih snaga, dok nije smijenjen u febrauru – vojna slika je sumorna.

Oficiri su rekli da postoji veliki rizik od raspadanja prve linije gdje god ruski generali odluče usmjeriti svoju ofanzivu. Zahvaljujući mnogo većoj brojnosti i navođenim bombama koje već sedmicama razbijaju ukrajinske položaje, Rusija će vjerojatno uspjeti “prodrijeti na crtu fronta i srušiti je na nekim dijelovima”.

Jedan visoki vojni izvor tvrdi da “Ukrajini sada ne može pomoći ništa jer ne postoje ozbiljne tehnologije koje bi mogle nadoknaditi Ukrajini veliku masu trupa koju bi Rusija vjerojatno bacila na nas. Mi nemamo te tehnologije, a Zapad nema ih u dovoljnom broju”.

Izvor vjeruje da samo ukrajinska otpornost i izdržljivost, kao i greške ruske komande, mogu promijeniti sumornu dinamiku.

Visoki ukrajinski oficiri također su naglasili da oslanjanje na ruske greške nije strategija, te su se s gorčinom prisjetili grešaka za koje su rekli da potkopavaju ukrajinski otpor od samog početka – grešaka koje su činili i Zapad i Ukrajina.

Također su loše govorili o zapadnom “zavlačenju”, tvrdeći da su zalihe i sistemi naoružanja stigli prekasno i u nedovoljnim količinama da bi napravili razliku ako su mogli.

Jedan je oficir rekao da ga je Zalužni nazvao “rat jedne šanse”.

Politico je istakao da to sada ovisi o tome gdje će Rusija odlučiti fokusirati svoje snage u ofanzivi, za koju se očekuje da će početi ovog ljeta.

U napadu koji se proteže od Harkova i Sumija na sjeveru do Odese na jugu, ruski napadi projektilima i bespilotnim letjelicama uveliko so porasli posljednjih sedmica, ciljajući infrastrukturu i otežavajući nagađanje gdje će izvršiti svoj glavni udar.

Ukrajinski oficiri rekli su da im sada treba još osnovnog konvencionalnog oružja, kao i dronova: “Trebamo haubice i granate, stotine hiljada granata i rakete”.

Ovaj izvor procjenjuje da Ukrajini treba 4 miliona granata i 2 miliona letjelica.

Oficiri su naglasili da im je također potrebno mnogo, mnogo više vojnika. Politico je izvijestio da Ukrajina trenutno nema dovoljno vojnika na prvoj liniji, što pogoršava problem nedovoljne podrške Zapada.

Osim toga, izvori kažu da se Ukrajina trenutno suočava ne samo s vojnom nego i s političkom krizom. Naglasili su da dok Ukrajina izbjegava veliki vojni rok, Rusija sada prikuplja resurse i bit će spremna pokrenuti veliki napad oko augusta, a možda i ranije.

Podsjećamo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se Rusi možda spremaju izvesti novu ofanzivu, koja se očekuje krajem maja ili juna. Nije precizirao koja je linija ugrožena.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision