Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Jula. 2023. Zanimljivosti
Zašto ne bi trebalo da pijete vodu poslije lubenice?

Smatra se da treba da pijete vodu kada god osjetite žeđ da biste spriječili dehidrataciju, ali ako pijete vodu poslije određene hrane može da dovede do problema sa varenjem.

Voda je neophodna za pravilno obavljanje svih tjelesnih funkcija. Međutim, ako pijete vodu nakon određenih namirnica, kao što je lubenica, to može dovesti do problema sa varenjem.

Uticaj na gastrointestinalni trakt

Ako pijete vodu nakon što pojedete lubenicu, to može da utiče na vaš gastrointestinalni trakt.

Lubenica se uglavnom sastoji od vode, šećera i vlakana. Mikrobima ili bakterijama su potrebni voda i šećer za rast i širenje, kažu zdravstveni stručnjaci. Ako pijete vodu nakon što jedete lubenicu, veća je šansa da će se mikrobi proširiti po vašem digestivnom traktu, prenosi Indiatimes.

Kada možete da pijete vodu nakon lubenice?

Iako ne postoji pravi naučni dokaz, bolje je izbjegavati vodu neko vrijeme nakon jedenja lubenice. Zdravstveni stručnjaci preporučuju da vodu treba piti otprilike sat vremena nakon konzumiranja voća, posebno onih sa visokim sadržajem vode, poput lubenice, dinje, pomorandže, jagoda, ali i krastavca.

Uticaj na probavni sistem

Konzumiranje previše tečnosti nakon jedenja lubenice može da dovede do dijareje, nadimanja ili povraćanja. Najbolje je izbjegavati vodu odmah nakon voćnog obroka da biste spriječili ova stanja.

Znaci slabog digestivnog sistema

Važno je napomenuti da voda za piće nakon jedenja lubenice možda neće smetati svima. Ako se razbolite, to i dalje može da bude znak da imate slab sistem za varenje, prenosi N1 Zagreb.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision