Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Maja. 2024. Zanimljivosti
Zašto je Češka postala Čehija?

Zemlje koje mijenjaju imena nisu ništa novo. Zapravo, mnoge su države to učinile u prošlosti. Bez obzira pokušavate li dati jasniji naziv, odbaciti kolonijalnu prošlost ili samo malo pojednostaviti stvari, postoji mnogo razloga zašto države mijenjaju način na koji su poznate na svjetskoj sceni.

Uprkos tome što u početku ljudima bude malo teško naviknuti se, te se stvari postupno potpuno normalizuju.

Zimbabve je donedavno bio Rodezija, Tajland je bio Sijam, Mjanmar je bio Burma, Iran Persija…

Posljednjih godina i druge zemlje su malo promijenile svoje ime.

Republika Island je 2022. postala samo “Island”, dok je prošle godine Mikronezija promijenila ime u “Savezne Države Mikronezije”.

Čehija i Republika Češka već se godinama koriste u zvaničnim dokumentima (tačnije, od 2016.) a naziv Čehija je jednostavno skraćeni oblik. Međutim, od nedavno je želja da se “Češka” (ili Republika Češka) koristi samo u stvarima kao što su zvanični vladini dokumenti, pravna korespondencija i poslovanje ambasada. Slično kako se Francuska naziva “Francuskom Republikom” u nekim vrlo formalnim kontekstima.

Ime “Čehija” je s druge strane, ono što bi ova zemlja više voljela da se koristi u praktičnijim, manje formalnim situacijama. Preporuka je da se ovo ime koristiti u kontekstu novinarskog izvještavanja, kao i kad se priča o ljudima koji predstavljaju zemlju, poput sportista.

Ovo nije prvi put da je Čehija prošla kroz promjenu imena. Istorijski poznato kao Bohemija, Češka je nastala mirnim odvajanjem Češke i Slovačke sad već davne 1993. godine. Valja reći da, iako je preporuka korištenje naziva Čehija, nismo još upoznali osobu koja kod nas koristi taj naziv umjesto imena “Češka“. Neke navike očito, ne nestaju tako lako.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision