Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Novembra. 2022. Svijet
Zašto će trenutak kada Indija bude najmnogoljudnija zemlja svijeta značiti velike promjene

Kada Indija bude najmnogoljudnija država na svijetu desit će se stvarne i simboličke promjene za ovu zemlju, kao i za Kinu koja je trenutno najmnogoljudnija na svijetu.

Kako piše list Guardian, Kina će ostati velika ekonomska sila, ona koja ugrožava status Sjedinjenih Američkih Država kao supersile, ali više neće biti najveća nacija na svijetu. Prema sadašnjim trendovima, jaz u broju stanovnika nastavit će se povećavati, a utjecaj Kine i Indije ovisit će o nizu drugih faktora, kao što su investicije i upravljanje. To znači da demografija nije ključna.

Kina

No, kada Indija bude najmnogoljudnija na planeti time će se nagovijestiti granice nevjerovatnog uspona Kine u 21. stoljeću. Očekuje se da će se broj stanovnika Kine uskoro smanjivati sve većom stopom.

“Smanjenje broja stanovnika u Kini je daleko veće nego u Japanu ili Južnoj Koreji i to će se nastaviti zbog toga što je riječ o državi sa srednjim dohotkom. Tako da je to za nju veliki izazov”, ukazao je Ian Bremer, predsjednik i osnivač kompanije za istraživanje i politički konsalting Eurasia Group.

Ne samo da će se smanjiti broj stanovnika Kine, već će se promijeniti i starosna struktura njenog stanovništva. Sve manje će biti radnosposobnih, a sve više starijih ljudi. Do 2050. uduplat će se broj onih koji imaju 65 i više godina – sa 150 na 330 miliona. To znači da će biti sve manje onih koji će svojim radom moći izdržavati penzionere.

Kinesko rukovodstvo bi moglo pronaći druge načine za ekonomski rast zemlje, kao što je povećanje produktivnosti, ali to će značiti i veće ulaganje kapitala. Ulaganje će morati biti sve veće kako vrijeme bude odmicalo. Kako piše britanski list, Kina je u utrci da se obogati prije nego što ostari.

U tom kontekstu, kineska vojna potrošnja predstavlja i nastojanje da se poveže sa velikim dijelom svijeta te da se time dobije priviligovan pristup resursima. Ako to ne uspije, Peking će potrošiti mnogo novca koji se mogao iskoristiti za savladavanje ekonomskih izazova, ostavljajući državu među državama srednjeg dohotka.

Indija

Indija će se suočiti sa sličnim problemima kako njena populacija bude rasla. Bit će više radnosposobnih u odnosu na starije koje će morati finansijski izdržavati. Indijsko rukovodstvo morat će biti agilno ako želi iskoristiti demografsku dividendu (potencijal ekonomskog rasta koji može nastati promjenom starosne strukture stanovništva).

“Dividenda se ne ostvaruje automatski, jer taj veliki broj mladih radnosposobnih treba da ima posao i da budu produktivni”, napomenuo je Stuart Gietel-Basten, profesor humanističkih i društvenih nauka na Univerzitetu Khalifa iz Abu Dabija.

Pojedine države su uspjele iskoristiti demografsku dividendu, poput Južne Koreje i Singapura. Među onima koji nisu uspjeli u tome su Tunis, Egipat i Sirija. U ovim zemljama je povećan broj mladih, ali oni nisu mogli pronaći posao. To je bila osnova dinamike Arapskog proljeća 2011.

Gietel-Basten je podsjetio da iskorištavanje demografske dividende ovisi o resursima, upravljanju, infrastrukturi i položaju zemlje.

SAD

Profesorica političkih nauka na Univerzitetu u Torontu Carla Norrlof je konstatovala da bi svjetske sile, poput SAD-a, mogle utjecati na razvoj Kine i Indije. Smatra da bi SAD to mogle učiniti ograničavanjem pristupa tehnologijama kojima se može doprinijeti rastu populacije.

“SAD su odlučne u tome da ograniče kineski ekonomski utjecaj, pa bi Indija mogla zamijeniti Kinu ako ne bude meta tehnoloških ograničenja”, istakla je Norrlof.

Afrika

Prema sadašnjim trendovima, u samo nekoliko država svijeta, većinom u Africi, rast će broj stanovnika. Švedski ljekar i akademik Hans Rosling istakao je da je trenutni “pin kod” svijeta 1114, što znači da u Americi, Evropi i Africi trenutno ima po milijardu ljudi, a u Aziji četiri milijarde ljudi. “Pin kod” svijeta će do polovine ovog stoljeća biti 1145 s četiri milijarde u Africi i pet milijardi u Aziji.

Moguće je da će države poput Nigerije i Etiopije iskoristiti demografsku dividendu i time izaći iz siromaštva. Teško je očekivati da će se održati nedovoljna zastupljenost Afrike u globalnim institucijama, bez obzira na to da li će se iskoristiti demografska dividenda. To se prije svega odnosi na zastupljenost u Ujedinjenim nacijama.

Direktor organizacije Carnegie Endowment for International Peace Stewart Patrick je konstatovao da će Afrika sve više biti u fokusu geopolitičkih sukoba kako se bude povećavao njen broj stanovnika.

“To će biti druga borba za Afriku u prilično jakoj konkurenciji. Afrika je očigledno izvor ogromne količine resursa, uključujući naftu i plin, ali i resursa za tranziciju na obnovljive izvore energije – minerala potrebnih za pravljenje baterija i drugih sličnih stvari”, obrazložio je Patrick.

Razina sposobnosti afričkih zemalja da upravljaju rastom utjecat će i na potrošnju fosilnih goriva. Potrebe za fosilnim gorivima Afrikanci neće nužno moći zadovoljiti padom potrošnje u Kini, koja se očekuje zbog smanjenja broja stanovnika Kine. Potrošnja u trenutno najmnogoljudnijoj državi svijeta će i dalje biti velika zbog načina života srednje klase koja troši mnogo energije.

Kako se bude povećavao broj stanovnika na globalnom jugu i smanjivao na globalnom sjeveru, migracije će biti sve veće. Ekonomski posmatrano, smisleno je da bogate države u sjevernoj Americi i Evropi omoguće dolazak stanovništva iz siromašnih dijelova svijeta, ali to uzrokuje negativnu političku reakciju.

Podsjećamo, prema procjeni UN-a, planeta će od sredine ovog mjeseca imati osam milijardi stanovnika, a Indija će od sljedeće godine biti najmnogoljudnija.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision