Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Juna. 2023. USK
Zaposleni u Domu zdravlja Bihać održali  polusatni štrajk upozorenja, traže provedbu Kolektivnog ugovora

Članovi Nezavisnog strukovnog sindikata Doma zdravlja Bihać održali su u srijedu 31. maja polusatni štrajk upozorenja. Razlog protestnog okupljanja je što im za četiri mjeseca nije isplaćena razlika u plati po odrednicama novog Kolektivnog ugovora…  „Ko je zakazao u trouglu Ministarstvo, Zavod zdravstvenog osiguranja i Dom zdravlja, radnike to ne interesuje. Radnici traže provedbu Kolektivnog ugovora što je sada već zakon. Znači, mi tražimo provedbu zakona. Ukoliko ne izvrše hitnu isplatu do petka, mi idemo u generalni štrajk“, kazao je Ekrem Tutić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika DZ Bihać.

S druge strane, menadžment Doma zdravlja vjeruje da će procedura biti završena u naredna dva dana. Naime, za danas  je najavljena sjednica Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja. „Na toj sjednici bi trebala biti donesena odluka o isplati akontacije od 270.000 maraka za isplatu punog iznosa po osnovu razlike  zajedno sa platom za maj.“, kaže direktor DZ Bihać Ademir Jusufagić.

Ministar zdravstva Muris Halkić tvrdi da bihaćki Dom zdravlja nije jedina zdravstvena ustanova u kojoj radnici nisu dobili razliku plata. Kaže, Ministarstvo je uradilo sve što je trebalo, ZZO je raspisao javni poziv za sklapanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama o pružanju usluga građanima.

„Javni poziv je raspisan ali do danas  ugovori nisu potpisani između ZZO i zdravstvenih ustanova za pružanje usluga našim građanima. Ja sam jučer razgovarao sa direktoricom predviđeno je da će do kraja sedmice ugovori biti potpisani., a tada će se steći preduslovi da zaspoleni dobiju razliku sredstava za period od januara do maja“, tvrdi Halkić i dodaje da trenutnim finansijskim planom ZZO predviđena sredstva nisu dovoljna za plate zaposlenih u zdravstvu.

Neophodno je da se usvoji rebalans kojim bi bilo izdvojeno dodatnih devet miliona maraka kako bi se Kolektivni ugovor, potpisan početkom aprila,  u potpunosti ispoštovao.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision