Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Novembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
“Zakuhava” se slučaj “kupovine poslanika” u Republici Srpskoj – Koalicija “Domovina” dio nove vlade Republike Srpske?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo zbog spremnosti predstavnika koalicije “Domovina” da budu dio nove Vlade Republike Srpske. “Nastavićemo razgovore. Meni je drago što je izražena spremnost ove koalicije da radi i da zajedno sa nama sačini novu većinu u parlamentu RS”, rekao je Dodik novinarima poslije konsultacija sa predstavnicima koalicije “Domovina” o imenovanju mandatara za sastav nove Vlade RS. On je kazao da će biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima “Domovine”, koja je u parlamentu RS osvojila pet poslaničkih mandata, kako bi bili razmotreni detalji mogućeg učešća ove koalicije u novoj Vladi RS-a.

Koaliciju “Domovina” čini devet stranka sa bošnjačkim i hrvatskim predznakom, a u njoj je dominantna Stranka demokratske akcije (SDA). Dodik je kazao da su Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj konstitutivan narod i da je potrebno razgovarati i sa njihovim političkim predstavnicima.

Predstavnik “Domovine” Ramiz Salkić rekao je da ova koalicija ima svoje uvjete da bi učestvovala u novoj Vladi RS-a. “Dobili smo uvjeravanja da postoji prostor da riješimo probleme koji su opterećivali jedan dio stanovništva u Republici Srpskoj, kao i uvjeravanja da na narednim sastancima možemo zajedno raditi na rješavanju eventualno i drugih otvorenih pitanja”, kazao je Salkić novinarima. Dodik je najavio da će poslije konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, najkasnije početkom sljedeće sedmice, saopćiti ime mandatara za sastav nove Vlade. taj će mandatar, dodao je predsjednik RS-a sasvim sigurno biti iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Transparensi internešnal Bosne i Hercegovine (TI BiH) zatražio je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) da dostavi nalaze vještačenja objavljenog audio snimka na kojem premijerka RS Željka Cvijanović navodno govori o “kupovini poslanika”.

TI BiH također traži da ih MUP RS obavijesti ko je radio vještačenje na osnovu kojeg je utvrđeno da je taj snimak “montiran”. “Javnost ima pravo kompletnog uvida u nalaze vještačenja, kao i radnji koje su preduzete da bi se utvrdilo da li je snimak vjerodostojan, imajući u vidu da se na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS pokazalo da su upravo dva poslanika promijenila političke opcije, kako je bilo i najavljeno na samom snimku”, navodi se u saopćenju. Zbog toga što su navodi iz snimka praktično potvrđeni pri konstituiranju većine u parlamentu RS, ocijenjeno je iz Ti BiH-a, bačena je sumnja i na vjerodostojnost nalaza MUP-a RS, zbog čega je neophodno učiniti dostupnim sve informacije u vezi sa ovim slučajem. “MUP RS ima odgovornost prema građanima RS da dostavi informacije i nalaze vještačenja i zbog ozbiljnosti navoda iznijetih na samom snimku, jer ukazuju na moguću korupcuju na najvišem nivou vlasti i mogu imati nesagledive posljedice, obesmišljavajući cijeli koncept demokracije”, ističu iz Transparensija. Na objavljenom audio snimku premijerka RS Željka Cvijanović u razgovoru sa još nekoliko osoba govori da su “kupili dvojicu”, ako se desi da skupštinsku većinu “izdaju” dvojica poslanika Napredne Srpske (NS) Adama Šukala. Na prvoj sjednici novog saziva parlamenta RS, održanoj 24. novembra, opozicioni Savez za promjene su napustili poslanici Ilija Stevančević i Vojin Mitrović i pridružili se vladajućoj koaliciji SNSD-DNS-SP.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision